Uhićenja u Istri pokazuju kako je godinama vladao IDS

PIXSELL
Cijela hijerahija zadužena za prostorno planiranje i dozvole je pod istragom, tako je to kad ista stranka drži sve ključeve kontrole od vrha do dna
Vidi originalni članak

Istra je pećina razbojnička. Ponavljao je to bivši IDS-ovac Damir Kajin, ali to uglavnom nije potkrepljivao ničim konkretnim. Prvo propast brodogradilišta Uljanik, a sad Uskokova uhićenja u Istri daju konkretnije obrise o načinu vladanja IDS-a koji je Istru godinama čvrsto držao u šaci. Tek lani birači su im poslali poruku u brojnim mjestima da im ih je puna kapa. Posljednja uhićenja i istrage protiv više od 20 osoba povezanih s upravom u Istarskoj županiji i gradiću Vodnjanu pokazuju razrađeni sustav vladanja koji je trajao godinama. Praktički cijela hijerahija nadležna za prostorno planiranje je uhićena zbog pogodovanja, izmjene planova, legalizacije bespravnih objekata... Istra se pretvorila u epicentar bespravne gradnje. Sad se pokazuje zašto su se bespravni graditelji osjećali tako komotno. Imali su zaštitu.

IDS je godinama neprikosnoveno, sve do lani, vladao Vodnjanom, koji ima više bespravnih nego legalnih kvadrata. Vodnjanski slučaj sigurno nije usamljen. Kad je hijerahija posložena po stranačkom ključu i sklona pogodovanju, dozvole za bilo što će biti izdane, a sve zamotano u teško raspetljivi birokratski celofan u kojem nitko nije kriv, svi su radili “po zakonu”, a objekti niču tamo gdje nikad nisu bili predviđeni.

Posjeti Express