Villa Harmony: Hotel koji je legaliziran davanjem mita

Booking.com
Dio luksuznog hotela nije dobio uporabnu dozvolu, a ljudi koji su sudjelovali u ilegalnoj legalizaciji su uhićeni
Vidi originalni članak

Zbog sumnji da je u zamjenu za mito dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu, a zatim u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja taj svoj upit pozitivno ocijenio te izdao mišljenje za legalizaciju dijela tog hotela, policija i USKOK su u ponedjeljak navečer uhitili načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu, Josipa Bienenfelda.

Zajedno s njime uhićen je pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutome ministarstvu, a za isto djelo osumnjičeni su i poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, koji je bivši direktor Hypo banke.

Villa Harmony je inače u vrijeme dok se tek počela graditi bila najavljena kao jedan od najambicioznijih hotela na Jadranu, a investicija je vrijedila 32 milijuna kuna. Priča je počela kada je investitoru Zoranu Sikirici, članu Uprave tvrtke Špinut, koja je sagradila hotel Villa Harmony na Bačvicama, trebala 'pomoć' oko legalizacije jednoga djela Ville Harmony, piše Jutarnji list.

Naime, premda je navedeni hotel prije nekoliko godina dobio građevinsku dozvolu za glavni projekt, Općinski sud u Splitu je 2016., nakon izdavanja građevinske dozvole, umanjio površinu za oko 55 kvadrata. Budući da je hotel izgrađen na punoj površini iz glavnoga projekta, jedan njegov dio bio je ilegalan te nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Zato su Sikirica i Bašić, prema sumnjama USKOK-a, preko Bienenfelda pokušali iskamčiti pozitivno mišljenje Ministarstva o proširenju, a kojim bi zatim od Grada Splita zatražili uporabnu dozvolu, piše Jutarnji.

Riječ je o luksuznom hotelu sa šest nadzemnih etaža, koji je sagrađen na parceli od 900 kvadrata. Hotel je smješten 160 metara od plaže Bačvice, a sve sobe imaju pogled na more. Cijene dvokrevetnih soba kreću se od 1500 kn, a cijeli hotel napravljen je u kamenu.

U nastavku pogledajte foto galeriju Ville Harmony zbog koje su krenula uhićenja u Ministarstvu graditeljstva.

Posjeti Express