Vladi nije stalo zaustaviti tihog ubojicu slobode medija

Sandra Šimunović, Željko Hladika/PIXSELL
Već treću godinu Vlada obećava zakonsku regulaciju, a kako to izgleda najbolje pokazuje primjer da je Ministarstvo pravosuđa na okrugli stol poslalo državnu tajnicu koja je iskreno priznala da joj je sve to novo
Vidi originalni članak

Ove tužbe protiv medija su tihi ubojica novinarstva, rekao je profesor Vedran Đulabić na okruglom stolu o SLAPP tužbama. SLAPP je akronim od engleskih riječi koje obilježavaju strateške tužbe protiv javne participacije. Možda je to nezgrapno prevedeno, ali učinak je onakav kakvim ga je opisao Đulabić. Pogotovo za lokalne medije koji nemaju mogućnosti nošenja s masovnim tužbama moćnika. Serijske tužbe samo su dio alata za tiho ubijanje medija koje u konačnici narušava i demokratsku kontrolu vlastodržaca. Analiza koju je napravio Centar "Miko Tripalo" pokazuje da od 1333 tužbe protiv medija i novinara, čak njih 40 ima obilježje SLAPP-a, odnosno primarni cilj nije ispravak informacije, nego čepljenje usta novinarima.

Već treću godinu Vlada obećava zakonsku regulaciju, a kako to izgleda najbolje pokazuje primjer da je Ministarstvo pravosuđa na okrugli stol poslalo državnu tajnicu koja je iskreno priznala da joj je sve to novo. Nije ona kriva što je bačena u vatru, ali to pokazuje koliko je Vladi stalo do slobode medija. I bez ikakvih zakonskih promjena može se uvesti praksa evidencije tužbi pa da za isti tekst ne mogu završiti tri različite tužbe kod tri različita suca. Može se i specijalizirati nekoliko sudaca za postupke protiv medija. Može se dati nalog i tumačenje kako treba postupati u prvostupanjskim postupcima po presudama Suda za ljudska prava i Ustavnog suda. To bi bio znak dobre volje. Ali ga nema.

Posjeti Express