WHO dokazao: Marihuana nije opasna za zdravlje!

Thinkstock
U svibnju iduće godine Svjetska zdravstvena organizacija objavit će analizu kanabidiola - sedativa iz marihuane
Vidi originalni članak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je dala zeleno svjetlo kanabidiolu, opuštajućem spoju u medicinskoj marihuani, i potvrdila da to nije opasna droga.

Spoj, također poznat kao CBD, može biti učinkovit tretman za rak, Alzheimerovu bolest, epilepsiju i palijativnu njegu, a WHO sada tvrdi da se može koristiti bez rizika od ovisnosti.

WHO kaže da to ne bi trebao biti zabranjeni lijek jer nije visokorizičan u smislu zloporabe ili ilegalne proizvodnje i distribucije.  

Stručni odbor Svjetske zdravstvene organizacije o ovisnosti o drogama je izjavio:

Epilepsija, Alzheimer, multipla skleroza

- Nedavni dokazi izvedeni iz pokusa na ljudima i životinjama pokazuju da bi njegova primjena mogla imati terapijsku vrijednost u tretiranju epilepsije i srodnih stanja. Trenutačna saznanja potvrdila su da se kanabidiol vjerojatno neće zloupotrebljavati ili stvoriti ovisnost kao primjerice ostali kanabinoidi - primjerice Tetra Hydro Cannabinol (THC).

Organizacija je najavila da upravo priprema kompletniju analizu koju će predočiti u svibnju iduće godine u kojoj će istražiti kanabis i s kanabisom povezane tvari.

Trenutno u Ujedinjenom Kraljevstvu svatko tko posjeduje kanabis može biti osuđen na najviše pet godina zatvora i neograničenu novčanu kaznu ili jedno od tog dvoje. U Hrvatskoj je upravo na dvije godine zatvora osuđen Huanito Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, jer je uzgajao marihuanu, koju je konzumirao jer mu je pomogla pri ublažavanju simptoma bolesti. 

I u Hrvatskoj, kao i u mnogim zemljama EU već dugo postoje inicijative za legalizacijom medicinske marihuane koju bi mogli koristiti ljudi s dugogodišnjim kroničnim bolestima koje se manifestiraju fizičkim bolovima i anksioznošću, piše New York Post

Posjeti Express