King ICT: Temelj IT-a je razvoj enterprise rješenja

Borna Filic (PIXSELL)
Program konferencije Change započeo je uvodnim izlaganjem Nenada Bakića
Vidi originalni članak

Tvrtka King ICT je prošlu subotu, 15. listopada, održala konferenciju Change, prvu otvorenu tehničku konferenciju s naglaskom na razvoj enterprise softverskih rješenja. U konferencijskim prostorima zagrebačke tvornice čokolade Kraš okupilo se nešto više od 330 sudionika i sudionica iz ICT sektora iz Hrvatske i regije željnih informacija o iskustvima stručnjaka o modernom bleeding-edge razvoju softvera za enterprise sustave.

Konferenciju Change otvorio je Plamenko Barišić, predsjednik uprave tvrtke King ICT:

«Želja za organizacijom konferencije ovakvog tipa postojala je već nekoliko godina. Prepoznajemo vrijednost svih lokalnih konferencija u svojim nastojanjima da prenesu znanje o specifičnim temama no ono što Change razlikuje od drugih konferencija je poticanje tema o razvoju poslovnog softvera u IT zajednici i razgovor o izazovima s kojima se svakodnevno susrećemo. Više od 500 ljudi je izrazilo svoj interes za sudjelovanje na konferenciji no nismo mogli ugostiti sve. Za naše organizatore ovo predstavlja pravi izazov sljedeće godine, a to je da ovo događanje organizacijski i tematski dignu na još višu razinu.»

Program konferencije započeo je uvodnim izlaganjem Nenada Bakića, poznatog investitora i poduzetnika. Iako je svoje predavanje posvetio više temama o društvenim promjenama, u svom izlaganju se osvrnuo na način na koji tehnologija može smanjiti jaz između svijeta i Hrvatske:

«Ako samo pogledamo turističke mogućnosti i infrastrukturni položaj vidjet ćemo da Hrvatska ima budućnost, a tehnološku zajednicu upravo vidim kao zajednicu koja može stvoriti pozitivan nagli rast. No iako je mentalni jaz između svijeta i Hrvatske sve dublji on je paradoksalno uzak za prijeći, a posebno u tehnologiji s današnjim pristupom informacijama. Tehnologija je zapravo u rukama sviju nas. Ako možemo smanjiti jaz u potrošačkim tehnologijama koje su nam sve prisutnije onda možemo i zatvoriti jaz u edukacijskoj tehnologiji tako da školama pružimo tehnologiju. Upravo je to glavni cilj Croatian Makers lige u koju je danas uključeno 8000 djece iz cijele Hrvatske te 320 škola i drugih edukacijskih organizacija kojima je podijeljeno 1800 robota. Naš cilj je pokazati osnovnoškolcima kako samostalno mogu proizvesti uspješne projekte, a STEM vidimo kao srž modernog obrazovnog kurikuluma

Konferenciju Change je ove godine obilježilo dvadesetak predavanja o mikroservisima, continuous delivery iskustvima i praksama, novostima o programskom jeziku Java 9 koji izlazi u ožujku sljedeće godine, podešavanju i nadgledanju performansi SQL baze podataka, GIS servisima, Xamarin projektu, agilnim metodologijama, JET toolkitu i mnogim drugima temama koje su, neovisno o tehnologiji, približile svakodnevne izazove u razvoju enterprise rješenja sa zajednicom inženjera te donijele novosti koje ih sve očekuju u narednim mjesecima.

Konferencija je službeno završila panel raspravom na temu Softver i društvo. Panelisti Nenad Bakić, Aleksander Radovan, voditelj .Net odjela tvrtke King ICT, Geertjan Wielenga, voditelj razvoja proizvoda tvrtke Oracle i Ivan Brezak Brkan, glavni urednik portala Netokracija, dotaknuli su teme o velikim promjenama u softverskoj industriji posljednjih godina.

«Promjene u tehnološkom svijetu ruše ustaljen način rada medija. Razvoj društvenih mreža neće izbrisati medije u potpunosti, ali će pod tim pritiskom izniknuti novi mediji prilagođeniji današnjoj potražnji za informacijama», izjavio je Ivan Brezak Brkan.

Žustra rasprava se vodila i o sveprisutnoj problematici nedostatka žena u IT sektoru kako u Hrvatskoj tako i u svijetu na što se nadovezao Geertjan Wielenga

«Smatram da je programerski svijet neprijateljski okrenut prema ženama i kako bi se postigao balans moramo mijenjati društvo.»

Situaciju na hrvatskim fakultetima je približio i profesor Aleksander Radovan:

«Kao profesor na visokim školama na kojima predajem primjećujem osjetno manji broj djevojaka koje upisuju tehničke smjerove i smatram da moramo već ranije krenuti s pozitivnom diskriminacijom.»

Na riječi Radovana se nadovezao i Nenad Bakić, «Kroz projekt STEM auto imali smo prilike vidjeti jednak interes dječaka i djevojčica za STEM, ali očito ih naš obrazovni sustav usmjerava više na humanističke znanosti. Iznimno je bitno koga gubimo u najnižim razredima i tu je prostor gdje moramo djelovati.»

Posjeti Express