Zračna luka Franjo Tuđman probila rekordni promet

Marko Prpić (PIXSELL)
Zračna luka Franjo Tuđman od početka godine ostvaruje kumulativni rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu
Vidi originalni članak

Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman u ovogodišnjem kolovozu nastavila je s pozitivnim rezultatima, uz rast broja putnika od 14 posto, pri čemu je 2-milijuntog putnika dočekala 28. kolovoza, što je mjesec dana ranije nego 2016. godine, priopćeno je u srijedu iz te zračne luke.

Zračna luka Franjo Tuđman od početka godine ostvaruje kumulativni rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu, a pozitivan trend dvoznamenkastog rasta očekuje i do kraja godine.

U priopćenju se navodi da je od početka koncesijskog razdoblja, krajem 2013. godine, uspostavljena suradnja s 9 novih aviokompanija i uvedeno 13 novih cjelogodišnjih linija, od čega je 8 realizirano u ovogodišnjem ljetnom redu letenja.

Evidentan je porast i u broju charter linija, a bilježi se i značajan rast cargo prometa - nakon rekordnog srpnja, u kolovozu je ostvaren njegov 46-postotni rast u odnosu na isti mjesec 2016. godine, kaže se u priopćenju.

Ujedno se ocjenjuje da je ovogodišnji dolazak zrakoplovne kompanije Emirates poseban korak u poslovanju zagrebačke zračne luke, jer ta kompanija svakodnevno u Zagreb dovodi velik broj putnika iz više od 60 zemalja.

"Osim Emiratesa, svoj značajan doprinos rastu prometa dao je nacionalni prijevoznik Croatia Airlines sa svoje četiri nove linije za Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt, kao i Monarch, specijalizirana aviokompanija za leisure city break putovanja, zahvaljujući kojoj je povećan broj dolazaka turista iz Velike Britanije", ističu iz zagrebačke zračne luke.

Dodaju da je osim novih linija, u Zračnoj luci Franjo Tuđman povećan broj letova i veličina zrakoplova na već postojećim destinacijama.

"Zračna luka Franjo Tuđman s velikim zadovoljstvom gleda ususret nadolazećoj zimskoj sezoni 2017./2018. tijekom koje su, zahvaljujući cjelogodišnjim linijama, već sad osigurana značajna povećanja u kapacitetu. Zahvaljujući letovima Emiratesa i Monarcha, Dubai te London i Manchester će i u zimskom redu letenja biti izravnim letovima povezani sa Zagrebom, što će osigurava veću povezanost s važnim emitivnim tržištima u Aziji i Velikoj Britaniji", kaže se u priopćenju.

Za početak zimske sezone, od 31. listopada, najavljuje se uspostava Eurowingsove nove izravne linije za Duesseldorf tri puta tjedno, dok nacionalni prijevoznik Croatia Airlines svoje sezonske linije za Lisabon i Barcelonu po prvi put u povijesti nudi i izvan ljetne sezone te planira prometovanje kroz cijelu prvu polovinu zimskog reda letenja, do prvog tjedna siječnja 2018. godine.

Poljska kompanija LOT, kao i norveška niskotarifna kompanija Norvegian Airlines također će zadržati dio novouvedenih sezonskih frekvencija kroz zimski red letenja, kaže se u priopćenju.

Posjeti Express