Greška u Bibliji: Pronađeni živi potomci Sodome i Gomore

20th Century Fox
Božja vatra prema svemu sudeći ipak nije uništila grešne Kananite, niti njihove gradove
Vidi originalni članak

Prema Starom zavjetu iz Biblije, Kananiti (Canaanites) su narod koji je u potpunosti istrijebljen, međutim znanstvenici su uspjeli pronaći dovoljno DNK ostataka na osnovu kojih su pronašli njihove žive potomke.

Prema Bibliji, Bog je naredio Izraelcima da ubiju "grešne" Kananite, stanovnike Sodome i Gomore: "Nećete ostaviti ništa što diše. Uništit ćete ih". Prema Starom zavjetu, Izraelci su to i učinili.

Međutim, genetsko istraživanje utvrdilo je da su određeni Kananiti preživjeli istrijebljenje, a sada imaju i svoju domovinu.

DNK materijal se prebacivao stoljećima - a njihovi potomci se danas nalaze u Libanonu.

Znanstvenici su uspjeli izvući dovoljno DNK materijala iz ostataka pet ljudi, koji su pronađeni u bivšem kananitskom gradu Sidonu, a stari su  3.700 godina.

Taj DNK materijal usporedili su s današnjim narodom u Libanonu, te je utvrđeno da se genetski materijal poklapa više od 90 posto. Istraživanje je objavljeno u American Journal of Human Genetics, u kojem još stoji da još uvijek postoje određene nejasnoće oko prave sudbine Kananita.

"Biblija govori o uništenju Kananita, njihovih gradova i ubijanja ljudi. Ako je to istina, Kananiti nisu mogli direktno genetskim materijalom doprinijeti današnoj populaciji", stoji u izvještaju.

"Ne postoje arheološki dokazi koji govore o potpunom uništenju svih kananitskih gradova. Gradovi na levantskoj obali, Sidon i Tyre pokazuju kontinuitet naseljavanja do dana današnjeg", stoji u istraživanju.

"Današnji Libanonci vuku korijene od starih kananitskih naroda, što pokazuje genetski kontinuitet u Levantu još od brončanog doba", navodi se u istraživanju koje je obradio Independent.

Doktor Marc Haber, sa Wellcome Trust Sanger Instituta je kazao: 

"Današnji Libanonci su vjerojatno direktni potomci Kananita, ali imaju i male proporcije euroazijskih predaka, koji su vjerojatno tu došli posljedicom ratnih osvajanja Asiraca, Perzijanaca i Makedonaca".

Kazao je i to da je veliko iznenađenje što su uspjeli izdvojiti DNK iz ljudskih ostataka koji su 4.000 godina stari, obzirom na teren na kojem su pronađeni.

Kananiti su u Starom zavjetu osuđeni na smrt, jer su bili stanovnici Sodome i Gomore, dva grada koja je prema religijskom tumačenju uništila Božja vatra, što piše u Knjizi postanka.

U Bibliji stoji da su ih uništili Izraelci, vođeni Jošuom, a neki stručnjaci tvrde da su ovi dijelovi Biblije hiperbola - te da nije došlo do masovnog uništenja.

Kananiti su u povijesti bili poznati kao veliki trgovci s kolonijama diljem Mediterana. Njima se pripisuje i prva abeceda. S druge strane, znanstvenicima je ovo veliki poticaj za daljnja istraživanja, koja će im pomoći da bolje razumiju drevnu povijest ove regije.

Ovo je inače i prvi genetički dokaz sa prostora Sidona, pa se nadaju da će im pomoći u odgovorima na brojne nepoznanice ovog dijela svijeta.

Posjeti Express