Hawking: "Nemamo vremena, moramo pronaći novi planet"

Themoviedb.org
U relativno skoroj budućnosti Zemlji prijeti katastrofa koja bi mogla uništiti ljudsku vrstu
Vidi originalni članak

Čovječanstvo će propasti, osim ako otkrijemo način za odlazak s ovog planeta.

Samo pitajte velikog znanstvenika i astronoma Stephena Hawkinga. On kaže da čovječanstvo neće preživjeti idućih 1.000 godina na Zemlji i to zbog već uobičajenih razloga: klimatske promjene, nuklearni ratovi i roboti.

Hawking je ovog tjedna, u govoru na sveučilištu Oxford, rekao da najbolju šansu za preživljavanje imamo daleko od našeg planeta. "Iako je šansa za neku veliku katastrofu na Zemlji relativno mala, sve se polako kumulira i gotov je sigurno da će nas pogoditi katastrofa u idućih 1.000 do 10.000 godina", rekao je Hawking, a prenosi CNN.

Do tog trenutka, kaže Hawking, čovječanstvo bi se trebalo raširit po svemiru, pa čak bi trebali kolonizirati i susjedne zvijezde kako katastrofa na Zemlji ne bi značila kraj ljudske vrste.

Istraživanje svemira se ubrzava. NASA traži planete izvan sunčevog sustava na kojima bi ljudi mogli živjeti. Šef SpaceX-a, Elon Musk, već je najavio ozbiljne planove za kolonizaciju Marsa u idućih stotinjak godina.

Usprkos apokaliptičnim predviđanjima, Hawking je imao i neke pozitivne izjave. "Sjetite se da uvijek gledate gore u zvijezde, a ne u tlo. Pokušajte naći smisao u onome što vidite, zapitajte se zašto svemir postoji. Budite radoznali. Koliko god se život činio teškim, uvijek ima nešto u čemu možete uspjeti. Najvažnije je da ne odustajete", rekao je Hawking okupljenim studentima.

Posjeti Express