Invazija otrovnih gusjenica u Europi - šire se na Mediteran

Daniel Karmann/DPA/PIXSELL
Malene dlačice raspršuje vjetar i sadrže otrov koji može izazvati osip, iritaciju očiju, kašljanje i alergijsku reakciju
Vidi originalni članak

Blaga zima i toplo proljeće doveli su do povećanog broja gusjenica. U Belgiji su vatrogasci morali uništiti jedno gnijezdo te invazivne vrste prije rock koncerta. One se pretvaraju u kukuljice krajem srpnja i tada opasnost prestaje. Najgore pogođena regija je njemački Ruhr, a neke škole i parkovi su zatvoreni kako bi znanstvenici mogli napasti njihova gnijezda.

Parkovi i škole zatvoreni zbog najezde opasnih gusjenica

Gusjenice veličine od dva do tri centimetra noći marširaju u dugim procesijama do krošnji, i mogu napraviti pustoš od hrastovih stabala, jer se hrane mladim lišćem. Jedna odrasla gusjenica ima 700.000 dlačica koje se šire uz pomoć vjetra. Oark u Dortmundu je bio zatvoren tri tjedna jer je otkriveno kako je gotovo 500 stabala zaraženo, piše BBC.

"Zaraza na hrastovima je ove godine jako intenzivna, puno više od prošle godine", rekao je voditelj parka Frank Dartsch. 

Specijalni timovi donirali su zaštitnu odjeću i upotrijebili vatrogasnu opremu kako bi došli do krošnji, i napali njihova gnijezda velikim usisavačima i drugim aparatima. 

U Nizozemskoj je najezda ove godine također povećana, a internetom kruži snimka kako jedna starija gospođa napada gusjenice sa sa toplinskim pištoljem. Gusjenice su se proširile diljem Luksemburga, a gradske vlasti izdale su upozorenje za zdravlje, jer ih se osim u bogatoj prirodi može naći i u gradu. Bile su prošle godine problem i u dijelovima Engleske. 

"Svaki put kad otvorimo prozore u našem odmorištu na Korzici, dolaze i one. Jako su ugojene i odlučne da se utabore u naše prostore. Kako znamo da su opasne po zdravlje, veliki dio vremena proveli smo bacajući ih van. Čim im okrenete leđa stiže ih još i više. Vlasnici kuće u kojoj smo bili nisu se previše brinuli, kažu kako je to bila druga godina u trogodišnjem ciklusu, a prošla je bila puno gora.", kaže Matt McGrath.

Istraživanje Prava istina o muhama: Prenose 600 bolesti!

U Španjolskoj, na području između Asturiasa i Madrida one na borovima su puno veći problem. Slična su vrsta, no obitavaju u mediteranskim borovima, a ne u hrastovima. 

Kakva je opasnost?

Malene dlačice raspršuje vjetar i sadrže otrov koji može izazvati osip, iritaciju očiju, kašljanje i alergijsku reakciju. A njihova gnijezda su jako opasna za diranje. Otrov je thaumetopoein, i teško ih se rješava jer se dlačice prikače za kožu. Kortizon može pomoći. 

Posebno su na njih osjetljivi psi, koji njuškaju po drvećima i parkovima. 

Što se može napraviti?

Njihovi prirodni neprijatelji su paraziti i gusjeničari. Malo ptica, osim kukavica i jedne vrste vrapčarki, će ih uopće htjeti taknuti. U nekim dijelovima Njemačke ekološki prihvatljivi pesticidi špricani su po hrastovima. 

Stručnjaci savjetuju

  • Odjeća i osobne stvari koje su pune tih dlačica moraju se detaljno oprati
  • Trebali bi se detaljno oprati, ako sumnjate na mogućnost zaraze, uključujući i kosu
  • Ako dođe do iritacije kože ili dišnog sustava potražite medicinsku pmoć
  • Vidjive dlačice se mogu skinuti ljepljivom trakom
Posjeti Express