Kinezi kreću u najveću potragu za vanzemaljcima

public domain
Tanjur ogromne antene promjera je točno pola kilometra
Vidi originalni članak

Kina je dovršila najveći radioteleskop na svijetu, promjera čak pola kilometa, te ga namjerava u puni pogon pustiti u nedjelju, navodi agencija Xinhua. Time je čovječanstvo napravilo još korak dublje u tehnološkom napretku istraživanja svemira za inteligentnim oblicima života, dovoljno naprednima da se s njima može komunicirati radiovalovima. Radioteleskop je Kina najavila da će ga graditi još 1994., da bi ga naposljetku smjestila u provinciji Guizhou na jugozapadu zemlje u jednoj kraškoj kotlini. Kako bi se izgradio sam disk teleskopa, vlasti su preselile naselje od 65 lokalnih žitelja, a kako rad teleskopa ne bi ometali baš nikakvi okolni radiosignali, pri kraju gradnje preseljeno je još 9110 stanovnika iz područja pet kilometara oko teleskopa.

Puni naziv teleskopa je Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope, skraćeno FAST. Potraga za vanzemaljskom inteligencijom neće biti i jedina njegova zadaća, nego prodiranje dublje i dalje u svemirske bezdane, kao i prošlost svemira, nego ikad ranije. FAST će moći registrirati rasprostranjenost vodika čak i u najudaljenijim galaksijama, bit će kadar uhvatiti dosad nepoznate pulsare, što bi u tom slučaju dalo snažan vjetar u jedra israživanju gravitacijskih valova. Koliko god bi takvo što bilo jedno od najvećih znanstvenih otkrića čovječanstva, medije najviše fascinira mogućnost registriranja tragova vanzemaljskih inteligencija, odnosno napredak u programima METI, CETI i SETI, odnosno programima za slanje poruka stranim inteligencijama, komunikacija s njima, te potraga za njima.

Peking je snažno zakoračio u svemir. Prošli tjedan lansirao je u Zemljinu orbitu 20-tonsku orbitalnu stanicu Tiangong 2, laboratorij koji bi trebao astronaute držati u dosad najduljoj misiji u svemiru. A to je već nešto što je uvod u istraživanja pred slanje ljudske misije na Mars. Kina, nije to nikakva tajna, ima svoje planove za slanje čovjeka na Mjesec i istraživačkih robota na Mars. FAST u svemu tome ima svoje vlastito mjesto.

Prije kakvih četiri desetljeća, dok je pisao svoj "Vodič kroz galaksiju za autostopere", britanski pisac Douglas Adams naveo je radioteleskop Jodrell Bank u Velikoj Britaniji kao čudo tehnike koje je trebalo otkriti vanzemaljske civilizacije, a bila je riječ o antenskom tanjuru promjera 76 metara. Još nešto i prije toga, sagrađen je američki Green bank promjera 100 metara. Vremenom je glavno mjesto za radioastronomska istraživanja postao teleskop u Arecibu promjera čak 305 metara u Puerto Ricu koji je u romanu "Kontakt" ovjekovječio Carl Sagan. A sad je svijet dočekao radioteleskop promjera čak 500 metara.

Posjeti Express