NASA-ina sonda uspješno sletjela na površinu Marsa

NASA/JPL-Caltech
Pokušati će nam reći o tome od čega se Mars sastoji, te kako se planeti formiraju i razvijaju
Vidi originalni članak

NASA je potvrdila kako je sonda InSight uspješno sletio na Mars, što je prvo uspješno slijetanje na crveni planet u šest godina, s ciljem istraživanja sastava planeta.

Letjelica je lansirana 05. svibnja ove godine, a signal je primljen danas u laboratoriju u Kaliforniji.

Težak je oko 358 kilograma, sletio je blizu ekvatora, a taj je predio izabran radi, laički rečeno, "blage klime". Ravan je, bez golemog kamenja. NASA je to opisala kao "najveći parking na Marsu".

Slijetanje je kulminiralo sa "sedam minuta terora" nakon što je letjelica morala podnijeti temperature do 1.500 Celzijusa.

Kako bi se usporila dok prolazi atmosferu koristila je padobran, prije no što su aktivirani potisnici kako bi letjelica usporila na osam kilometara po satu.

Novi je cilj uspješno razviti 10 stranični solarni panel veličine stola za stolni tenis koji je potreban za stvaranje energije i preživljavanje na površini. Mars Odyssey letjelica, koja je u orbiti planeta, trebala bi potvrditi je li se to dogodilo.

Za razliku od NASA-inog Curiosityja iz 2012. InSight nije tu da traži znakove života ili prisutnost vode. Umjesto toga pokušati će nam reći o tome od čega se Mars, kakvih slojeva, sastoji, te kako se takvi kameni planeti formiraju i razvijaju.

Da bi to postigao koristiti će robotsku ruku i čitav niz instrumenata, a tamo će biti barem do zime 2020. godine. Opremljen je i sa dvije kamere koje će sve snimati.

Smatra se da je Mars nekada imao goleme količine vode na svojoj površini, prije gubitka magnetskog polja radi kojeg je većina vode ishlapila. Mjerenjem temperature ispod površine znanstvenici žele znati je li središte i dalje aktivno kako bi više saznali o misterioznom gubitku magnetnog polja.

Tijekom trajanja misije, InSight mora proći niz teških uvjeta, s temperaturama od -20 do - 100 Celzijusa. Tamo gdje je sletio je trenutno zima.

Misija uključuje i dvije minijaturne letjelice, imena MarCo-A i B koje će letjeti uz InSight, a pomoću će pri održavanju kontakta s Zemljom. Orbitirajući MRO i Mars Odyssey također će prenijeti poruke kući.

Ovo je sve zajedno osam uspješnih slijetanja na Mars, a na njemu se nalaze i dvije "mašine" koje su operativne, InSight i Curiosity.

Tko zna što će čovječanstvo sve naučiti.

Posjeti Express