Odabrana ekipa za najkontroverzniju operaciju svih vremena

Thinkstock
Transplantacija zbog koje je podijeljena cijela zdravstvena zajednica (iako se većina protivi), trebala bi se dogoditi za dvije godine u Kini
Vidi originalni članak

Iako se još nisu stišale strasti oko najavljene prve transplantacije glave na svijetu, već je određeno vrijeme i lokacija na kojoj bi se trebala dogoditi operacija, a kontraverzni talijanski liječnik koji će voditi operaciju odabrao je i pripadajuću ekipu kirurga.

Radikalni kirurg Sergio Canavero privukao je mnoštvo fascinacije i kritike nakon što je najavio da će odrezati glavu s jednog tijela i postaviti je na drugo. Mnogi su očekivali da se planirana operacija nikad neće dogoditi, no određena je ekipa liječnika koja će biti uključena u zastrašujućui proceduru.

Canavero se nada da će moći obaviti operaciju - koja bi trebala trajati 36 sati i koštati 11 milijuna dolara, do prosinca 2017. godine, izvještava Russia Today.

Transplantacija će se najvjerojatnije dogoditi u Kini, s tim da će većinu liječničke ekipe činiti lokalni liječnici, navodi AFP. To će uzrokovati dodatne brige u pogledu ove ionalo izrazito kontraverzne operacije, budući da se Kinu već dugo optužuje zbog korištenja organa pogubljenih zatvorenika, bez njihove dozvole.

Procedura je već osuđena diljem svijeta, od strane liječnika koji smatraju da će vjerojatno ubiti osobu koja joj se podvrgne, te napominju da ako kojim slučajem pacijent i preživi, vjerojatno će proći kroz nešto "puno gore od smrti".

Rus Valerij Spiridonov već je odabran kao primatelj novog tijela. On pati od rijetke, genetske Werding-Hoffmannove bolesti (tipa spinalne atrofije mišića), zbog koje postepeno gubi mišiće.

Tijekom operacije, donatoru i pacijentu će super brzim postupkom biti odstranjene glave, nakon čega će transplantirani dijelovi biti namješteni jedni na druge tako što će se zalijepiti pomoću ljepila i šavova.

Spiridonov će tad biti u jednomjesečnoj, namjerno izazvanoj komi, tijekom koje će dobivati lijekove koji bi trebali spriječiti da se tijelo i glava međusobno odbiju.

Budući da bi ovo bila prva takva operacija (ako ne računamo neke dvojake rezultate dobivene sličnim postupcima među psima i majmunima), liječnici nisu sigurni što bi se sve moglo dogoditi tijekom procedure ili kolika je uopće šansa da Spiridonov preživi transplantaciju i probudi se iz kome.

Ren Xioaoping, koji će uz Canavera pokušati izvesti ovu operaciju za dvije godine, izjavio je da će se ekipa upustiti u taj pothvat samo ako njihova istraživanja i testiranja pokažu da bi ona mogla biti uspješna. Ako do nje dođe, ona će se, po svemu sudeći, održati na Harbin medicinskom fakultetu u Kini.

Budući da je Ren odbio odati odakle bi trebalo doći donirano tijelo, mnogi se brinu da bi mogla biti riječ o još jednom jadnom pogubljenom zatvoreniku, piše IndependentInače, u Kini postoji velik problem manjka organa, pa cvjeta crno tržište i prodaja organa, a ojačala je i industrija prisilnih donacija. 

Canavero je izjavio da je Kina silno uzbuđena zbog svoje buduće uključenosti u čitav projekt, te time pokazuje koliko želi doprinijeti znanstvenim istraživanjima cijelom svijetu. 

Talijanski liječnik je dodao da zna da bi mogao ići u zatvor u slučaju da pokuša operaciju provesti u djelo u neprijateljski nastrojenoj zemlji, te da je godinama proučavao Kineze. Za kraj je odao tek da je njegova procedura nadomak krajnjem cilju besmrtnosti. 

Posjeti Express