Ugroženi životi jer ostajemo bez protuotrova za najopasnije zmije

Robert Anić (PIXSELL)
Rok trajanja posljednje serije lijekova ističe u lipnju 2016. godine, te ne postoji dostojna zamjena za njega
Vidi originalni članak

'Liječnici bez granica' tvrde da im hitno trebaju nove zalihe Fav-Afriquea, koji neutralizira ugrize 10 različitih vrsta zmija koje su kriju u subsaharskoj Africi.

Rok trajanja posljednje serije lijekova ističe u lipnju 2016. godine, te ne postoji dostojna zamjena za njega, jer potencijalne alternative nisu ni blizu toliko dobre, a proizvođač, Sanoofi Pasteur tvrdi da je cijena previsoka za tržište.

Fav-Afrique jedini je protoutrov koji se pokazao sigurnim i učinkovitim za liječenje ugriza različitih vrsta zmija, pa je Sanofi izjavio da će podijeliti recept za serum s drugima. 

Tvrtka je naime prestala proizvoditi serum prošle godine i otad su se prebacili na proizvodnju lijeka protiv bjesnoće.

Vjeruje se da Sanofi pregova s drugom tvrtkom koja bi trebala početi proizvoditi protuotrov, no očekuje se da bi njihovi pregovori mogli biti završeni najranije krajem sljedeće godine. To znači da gotovo dvije godine na tržištu ne bi bilo nikakvog protuotrova, što je nedopustivo, jer će to značiti smrt za mnoge ljude koji žive u subsaharskom području.

Polly Markandya iz 'Liječnika bez granica' ističe da većina osoba koje ugrizu zmije nemaju pojma koja ih je vrsta zmije ugrizla pa je bitno da imaju na raspolaganju proutootrov koji djeluje protiv više različitih vrsta istodobno.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da se ugrizima zmija u svijetu ne pridaje dovoljno pozornosti, te dodaju da je to problem kojem je potrebno posvetiti više pažnje i investicija. 

Svake godine diljem svijeta oko pet milijuna ljudi ugrizu zmije, a od njih, 100.000 osoba umre, dok oko 400.000 ostane trajno onesposobljeno.

 Samo u subsaharskom području svake godine od ugriza umre oko 30.000 ljudi, te oko 8.000 završi na amputaciji, piše BBC.

Posjeti Express