Otkrili operirane lubanje stare 6000 godina

Deutsches Archäologisches Institut
Pacijenti su krajnje rizične operacije mahom preživjeli. Razlozi operacija mogu biti epilepsija, migrena, rituali...
Vidi originalni članak

Njemački arheološki institut objavio je otkriće 13 lubanja starih oko 6000 godina na kojima se vide tragovi operativnih zahvata, nakon kojih su pacijenti preživjeli. Lubanje su u južnoj Rusiji pronašli arheolozi njemačko-ruskog istraživačkog tima. Lubanje su pripadale podjednako muškim i ženskim osobama, i to u dobi, procjenjuje se, između 10 i 60 godina starosti.

Svima su rupe koje su ostale uočene na gornjoj strani lubanja, malo straga, a kako rubovi nisu ostali oštri nego zaobljeni, jasno je da se na rubovima kost regenerirala, što može značiti samo to da su te osobe živjele još relativno dugo nakon operacija. Riječ je o tipičnoj trepanaciji.

O razlozima tih operacija znanstvenici se još spore. Očito nije bila riječ o obrađivanju ozljeda nastalih nakon loma lubanje ili ozljede mozga, jer bi se inače tragovi pukotina na lubanji najvjerojatnije vidjeli i izvan rupe. Znanstvenici ne isključuju mogućnost da je riječ o operaciji uslijed epilepsije ili migrena, kao ni da je riječ o ritualnim zahvatima.

Pronađene lubanje iz brončanog doba analizirane su mikropskopski i pomoću kompjuterske tomografije, navodi American Journal of Physical Anthropology. Do sada najstarije lubanje s tragovima nevjerojatnih, izrazito riskantnih operativnih zahvata na pacijentima koji su preživjeli, potječu još iz 8. ili 9. tisućljeća prije nove ere.

Osim toga, arheolozi su takve lubanje iz različitih razdoblja prethistorije pronalazili na nekoliko mjesta diljem Europe.

Posjeti Express