Plečko: telepatiju su koristili i špijuni u vrijeme hladnog rata

Thinkstock
Komunikacijom dvaju umova putem elektromagnetskih podražaja znanstvenici traže lijek za oštećenja mozga
Vidi originalni članak

Znanstvenici na sveučilištu u Washingtonu uspješno su izveli telepatsku komunikaciju između mozga dva čovjeka putem interneta. Pošiljatelj informacija poslao je naredbu za pomicanje ruke primatelja samo razmišljajući o njoj. Bili su udaljeni 700 metara i pošiljatelj je s pomoću elekroencefalografskog stroja slao električne impulse na internet do primatelja. Primao je impulse s pomoću magnetskog stimulatora postavljenog na glavi blizu mozga.

- Vjerujemo da će ova komunikacija pomoći u medicinskim istraživanjima tako da prenosimo impulse od zdravog do oštećenog mozga – rekao je Andrea Stocco, znanstvenik sa sveučilišta u Washingtonu koji se bavi istraživanjem moždanih aktivnosti. Dio povijesti telepatije objasnio nam je i Drago Plečko, istraživač rubnih znanstvenih disciplina. 

- Većina ljudi ima telepatsku sposobnost, ali je treba potaknuti. Ona se koristila i u hladnom ratu. Sovjeti su s pomoću nje komunicirali s nuklearnim podmornicama. Američki agenti su istraživali daljinsku telepatiju s pomoću koje su našli pali sovjetski avion u Zairu - rekao je. Istaknuo je kako se istraživanjem telepatije najviše bavio znanstvenik Michael Persinger, kao i da se slični podražaji mozga mogu koristiti u medicini.

- Na sličan je način moguće regenerirati oštećeni dio mozga povezivanjem s njegovim zdravim dijelom. Elektromagnetski podražaji koriste i ljude s jakim migrenama, a u Japanu postoje seanse takvim podražajima od 20 minuta za opuštanje i liječenje stresa - dodao je Plečko.

Posjeti Express