Sisavci kojima se najviše krijumčari: Prijeti im istrebljenje

KHAM/REUTERS/PIXSELL
Jedini sisavci koji imaju prave krljušti, kao gmazovi, a hvataju ih za proizvodnju tradicionalnih kineskih lijekova
Vidi originalni članak

Pangolini ili ljuskavci su vjerojatno najčešće krijumčareni sisavci na kugli zemaljskoj. Svih osam vrsta našlo se na meti svjetskih gurmana zbog navodno iznimno ukusnog mesa, a i nezasitno tržište tradicionalnih kineskih lijekova ih ugrožava, piše BBC.

Ljuskavci su jedna od najčudnijih životinjskih vrsta. Nakon desetaka milijuna godina evolucije, oni su jedini sisavci koji su razvili prave krljušti.

Relativno nedavno otkrivena je pošiljka od oko 4.000 mrtvih ljuskavaca teška gotovo pet tona. Vjeruje se da je to najveća zapljena mrtvih pangolina ikad. Osim tona mrtvih ljuskavaca, otkriveno je i 96 živih. Pretpostavlja se da su ih krijumčari pokušali očuvati zbog njihove veličine. Postigli bi znatno veću cijenu na crnom azijskom tržištu.

Pangolini su pretežno noćne životinje, a najviše se oslanjaju na izoštren osjet mirisa kako bi otkrili kukce kojima se hrane. Dugorepi pangolini rijetka su vrsta koja je aktivna i tijekom dana, a ostale vrste najčešće dane provode spavajući sklupčani u loptu.

Imaju dosta oštre kandže na prednjim udovima, ali koriste im više za kopanje u nastambe mravima ili termitima. Za obranu imaju smrdljive žlijezde u blizini stražnjice što ih čini sličnima tvorovima.

Zanimljivo je da nemaju zube, pa su prisiljeni jesti sitno kamenje kako bi im pomoglo u prodaji, slično kao i ptice.

Ovi doista neobični sisavci najčešće su usamljeni, a jednom godišnje se sreću zbog parenja. Ženke rađaju žive mlade nakon 3 do 6 mjeseci gestacija.

U zatočeništvu su podložni mnogim bolestima, a posebno im prijeti upala pluća i razvoj čireva. Zbog učestalog lova, svih osam vrsta u kategoriji je vrsta kojima prijeti uništenje.

Posjeti Express