Sljedeća Zlatna groznica neće se događati na Zemlji

Youtube
Bliži se nova Zlatna groznica, ali ona neće uključivati zlato, naftu ili dionice, nego asteriode
Vidi originalni članak

U bilo kojem trenutku, Zemlju okružuje više od 10.000 asteroida, a mnogi od njih sadrže vrijedne resurse kao što su voda, željezo i platina. I dok voda i željezo ne djeluju toliko vrijedno, bar prema našim standardima, da se zbog njih pokrene nova Zlatna groznica, njihove vrijednosti izuzetno rastu kad znate da se nalaze u svemiru i koliko je izazovno vaditi ih tamo.

Ako privatne tvrtke otkriju održivi način kako iskopati i prodati tu kozmičku imovinu, mogle bi se uspeti u području svemirske ekonomije i pomoći u kretanju korak unaprijed u iskorištavanju neistraženih područja.

Već sad privatne tvrtke pokušavaju otkriti koliki su potencijali rudnika na asteroidima, te rade punom parom kako bi tamo stigli prvi. Japan je pokrenuo otvaranje prvog rudnika na asteroidu prošle godine. A poznati poduzetnik i osnivač X Prizea, Peter Diamandis vjeruje da će netko prvi trilijun zaraditi upravo u svemiru.

Premda Zemlja obiluje vodom, u svemiru je ona višenamjenska roba. Može pomoći u radu raketa, može održavati potencijalni život na drugim planetama i spasiti astronome od opasne radijacije. Asteroidi također sadrže velike količine platine i njoj slične minerale, koji su nevjerojatno rijetki na Zemlji te se mogu prodati po visokim cijenama.

Bit će posla - u svemirskim rudnicima

Iskapajući resurse u svemiru, umjesto da se svaki materijal transportira sa Zemlje u raketi, rudnici na asterioidma mogli bi sljedećim misijama sačuvati milijune dolara. Asteroidi bogati mineralima imaju orbite koje ih približavaju zemljinoj atmosferi, što znači da su relativno pristupačni svemirskim rudarima. Ovi radovi mogli bi budućim misijama omogućiti visoku razinu autonomije, osiguravajući im istraživanja s boljim učincima.

Privatni sektor prepoznao je potencijal rudarskog tržišta na asteroidima, pa se svim silama trude ugurati na njih. Nekolicina već ulaže milijune u razvoj novih tehnologija koje bi se mogle pokazati značajnima u iskapanjima asteroida. A bez državnih regulativa i ovisnosti o državnoj pomoći, ove tvrtke mogu puno brže izrađivati nove alate.

"Mislim da je ovo nova utrka za premoć u Svemiru. Jedino što se ne bore dvije velesile, nego imamo desetke, a možda i stotine, natjecateljski nastrojenik kapitalista", izjavio je za Mic Chris Lewicki, predsjednik i 'glavni rudar na asteroidima' iz Planetary Resourcesa.

Činjenica da niti jedna vlast nije uključena u ono što se zbiva tamo gore je dvosjekli mač. Jer, iako privatizacija znači da se sve odvija puno brže (da, nedostatak administracije je veliki plus), nije jasno imaju li ove tvrtke legalno pravo koristiti resurse koje izvade. Jednom kad napustite zemljinu orbitu, teško je reći tko je vlasnik kojeg asterioda ili planeta.

Prošle godine je u američkom Kongresu predložen novi Zakon upravo iz tog razloga. Zakon bi trebao osigurati prava nad resursima onim tvrtkama koje ih iskopaju. Ali prije nego se zakon izglasa, navedene tvrtke moraju i fizički početi kopati rudnike na asteroidima. Prvo doduše moraju pronaći odgovarajuće asteroide. Što nije nimalo jednostavno, budući da pokušavaju pristupiti divovskom kamenju koje jurca po Svemiru brzinom i do 90.000 km/h.

Posjeti Express