SpaceX-ova raketa razletjela se pri slijetanju na platformu u oceanu

SpaceX
SpaceX je uspješno lansirao satelite, no pri eksperimentalnom pokušaju slijetanja raketa se zbog prevelike brzine razletjela
Vidi originalni članak

SpaceX-ova Falcon 9 raketa uspješno je lansirala dva satelita u orbitu, no pri pokušaju eksperimentalnog slijetanja na platformu u Atlantiku doživjeli su neuspjeh.

Iz SpaceX-a su još prije lansiranja rekli kako će uspješno slijetanje biti vrlo teško jer se raketa mora spustiti iz visoke orbite. Čini se da se raketa spustila prevelikom brzinom jer se raznijela u kontaktu s platformom u Atlantiku.

Elon Musk je na svom Twitter profilu napisao kao je problem bio u jednom od tri motora koji se koriste kako bi usporili raketu te da je ovo vjerojatno bio najteži pad Falcon 9 rakete dosad. 

Šef SpaceX-a je u šali napisao kako je bio slučaj RUD-a (Rapid Unscheduled Disassembly), odnosno brzog nepredviđenog rastavljanja rakete. Dodao je i kako inženjeri u SpaceX-u već rade na rješenju ovog problema te kako će do kraja godine nadograditi rakete kako bi mogli kompenzirati kvar jednog od tri motora. 

SpaceX je dosad uspješno spustio 4 rakete - prvu u prosincu prošle godine, drugu u travnju, a potom su uslijedila dva uspješna slijetanja u svibnju. 

Posjeti Express