Vaša playlista može predvidjeti vašu osobnost

Thinkstock
Novo istraživanje pokazuje da naš glazbeni izbor pruža uvid u to kako funkcionira naš mozak
Vidi originalni članak

Onakav si kakvu glazbu slušaš. O tome govori i posljednja studija objavljena u PLoS-u prema kojoj je ona naše „ogledalo“. „Glazba je izražavanje onoga tko smo emocionalno, društveno i spoznajno“, rekao je dr. Jason Rentfrow, suautor istraživanjaprovedenog putem aplikacije myPersonality Facebook. 

Oko 4000 sudionika podijeljeno je u grupe od „suosjećajućih“, onih osoba koje snažno izražavaju svoje emocije, do „sistematizera“ koji se strogo pridržavaju pravila i obrazaca, a postavljeno im je jedno pitanje – koja im je najdraža pjesma. 

„Suosjećatelji“ su bili skloniji opijajućoj, nepretencioznoj glazbi poput latin glazbe, R&B-ja i countryja dok „sistematičari“ „briju“ na metal, punk i složene jazz komade. Emocionalno orijentirani ljudi više uživaju, pokazalo je istraživanje, u niskoenergetskoj, osjećajnoj glazbi dok su sistematičari skloni visokenergetskoj i puno kompleksnijoj glazbi.   

Na vrhovima playlista emotivaca svoje mjesto će uvijek pronaći pjesme poput Norah Jonesine „Come Away With Me“, Bille Hollidayine „All Of Me“ i Queenove „Crazy Little Thing Called Love“ dok će sistematičari izabrati nešto brže i složenije poput „God Save The Queen“ od Sex Pistolsa, „Enter Sandman“ Metallice, ali i klasike poput Vivaldijevog Koncerta u C duru ili Skrjabinove Etide Opusa 65 broj 3. 

Ovo istraživanje otvara i nove mogućnosti za buduća istraživanja koja bi se mogla provoditi u medicinske svrhe. „Istraživanje nam može pomoći da razumijemo neke krajnosti, poput ljuti s autizmom, koje su jako sistematični“, rekao je profesor Simon Baron-Cohen, koautor istraživanja i brat poznatog Borata, piše Vocativ.

Posjeti Express