Vegetarijanska prehrana je loša za okoliš: Bolje jedite meso
Ako se pokušavate zdravo hraniti i trudite se u prehranu ubaciti što više voća i povrća, znajte da okolišu štetite više nego da jednostavno uživate u mesu, pokazalo je najnovije američko istraživanje.
Zelena salata je navodno tri puta gora od slanine, otkrilo je istraživanje Carnegie Mellon fakulteta, tijekom kojega se analizirao utjecaj po broju kalorija koje se sobom nose različite namirnice, a gledalo se koliko je svaka kalorija koštala energije, vode, te koliko je stakleničkih plinova emitirala.
Rad objavljen u časopisu Sustavi i odluke o okolišu ide u suprotnom smjeru od nedavnih poziva da ljudi prestanu konzumirati meso kako bi se obuzdale klimatske promjene.
Znanstvenici koji su sudjelovali u novom istraživanju nisu digli glas protiv ideje da bi ljudi trebali konzumirati manje mese, ili činjenice da stoka u velikoj mjeri pridonosi emitiranju stakleničkih plinova, ali su otkrili da kad bi ljudi jeli samo preporučenu, "zdraviju" hranu, ne bi došlo ni do kakvih pozitivnih pomaka kad je riječ o okolišu. Čak ni kad bi smanjili ukupan unos kalorija.
Stručnjaci su pratili kako rast, prerada i transport hrane, zatim prodaja i posluživanje, ali i skladištenje u kućanstvima utječe na okoliš. I to su radili s više vrsta hrane, prenosi Independent.
Paul Fischbeck, jedan od autora istraživanja tvrdi da mnogo od najučestalijeg povrća zahtijeva više resursa po dobivenoj kaloriji nego što biste pomislili.
"Patlidžan, celer i krastavci su posebno loši, pogotovo ako ih usporedite sa svinjetinom ili piletinom."
Prvotni nalazi novog istraživanja iznenadili su druge znanstvenike, poput Anthonyja Froggatta iz Chatham Housea, koji je izjavio da se uzgoj, primjerice salate, uvelike razlikuje od osobe do osobe.
"Obično pratimo bjelančevine, a ne kalorije, te je općenito pravilo da se i dalje smanjuje konzumacija mesa u korist bjelančevina dobivenih iz biljnog svijeta, kako bi se smanjila emisija", objasnio je Froggatt.
Tom Michelle, još jedan od autora istraživanja je izjavio da je veza između prehrane i okoliša - komplicirana.
"Ono što je dobro za naše zdravlje nije uvijek isto ono što je najbolje za naš okoliš. Važno je da javni službenici to shvate i da na osnovi toga nastave razvijati daljne smjernice za zdravu prehranu budućnosti!"