Zašto se najgori oblik raka tako teško liječi?

Thinkstock
Postoji malo toga što može spriječiti nastanak ovog karcinoma, a ne postoji ništa slično mamografiji ili kolonoskopiji da ga se otkrije
Vidi originalni članak

Iako je donedavno spadao među rjeđe oblike raka probavnog sustava, iz godine u godinu se brojka oboljelih povećava. Ono što ga izdvaja među drugim malignim bolestima je njegova izuzetno visoka smrtnost - više od 95 posto oboljelih umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze.

Tri četvrtine ljudi umrijet će od raka gušterače u prvoj godini nakon dijagnoze, a samo jedan od njih deset će poživjeti pet godina ili dulje, piše New York Times

Rak s najviše izazova za liječenje

Iako rak gušterače čini svega oko 3 posto svih malignih oboljenja, taj izrazito nezgodan oblik raka najčešće ostavlja liječnike i pacijente bez oružja za borbu, jer je jedini mogući tretman operacija kojom će se ukloniti tumor. No, u čak 90 posto slučajeva, rak se otkriva kad je za operaciju prekasno, odnosno ona postane neizvediva.

Osim izbjegavanja pušenja, pretilosti i dijabetesa tipa 2, ljudi mogu učiniti malo toga da spriječe nastanak ovog karcinoma, a ne postoji ništa što bi se moglo usporediti s mamografijom ili kolonoskopijom kako bi se "skeniralo" naizgled zdrave pojedince u vrijeme kad je rak još uvijek podložan liječenju.

PREŽIVLJAVANJE Najgori karcinomi: 9 njih koji su najbrži ubojice

Među malom manjinom pacijenata koji su izliječeni od ove bolesti, ona se gotovo uvijek otkrila slučajno, u vrlo ranoj fazi i bez simptoma, tijekom neke nevezane medicinske procedure.

Kad se jave simptomi, rak je već izvan gušterače

U vrijeme dok ovaj rak proizvodi simptome, gotovo se uvijek proširio izvan gušterače. Zapravo, kirurgija je opcija liječenja kod relativno malog broja bolesnika, jer je dijagnoza već uznapredovala. 

Među 100 tisuća ljudi s prosječnim rizikom, rak gušterače će se razviti kod njih 13. Nasuprot tome, više od 4 ljudi na njih 100 će razviti rak debelog crijeva, a jedna od osam osoba koja doživi 80 godina će razviti rak dojke. 

Kandidati za usko "nadgledanje" za pojavu raka gušterače trenutno se smatraju samo oni s dobro utvrđenim faktorima rizika, koja uključuje obiteljsku anamnezu s dva ili više rođaka s tom bolešću te razvoj dijabetesa kod osobe starije od 50 godina.

Organ koji se sakrio

Rak gušterače dosad je odolijevao alatima za otkrivanje koje je moderna medicina uspješno razvila i koristila za smanjenje smrtnosti drugih oblika raka. Iako je postignut određeni napredak u razumijevanju genetike bolesti i identificiranju mogućih markera u krvi, to se tek mora pretvoriti u mjere korisne u kliničkoj praksi.

Veliki dio problema s ranom otkrivanjem leži u položaju i veličini ovog vitalnog organa. Gušterača je izvor enzima koji olakšavaju probavu i hormona inzulina koji regulira šećer u krvi, čineći ga tkivima dostupnima za energiju. Duga je samo šest centimetara, a sjedi duboko u trbuhu iza želuca i okružena je slezenom, jetrom i crijevima.

Stoga je teško osjetiti prisustvo tumora tako malog organa, a simptomi se mogu zamijeniti za nešto puno manje zlokobno. Ni vi, ni liječnik koji vas pregledava ne može primijetiti predmaligne lezije, kao što se to primjerice može kod karcinoma grlića maternice, debelog crijeva i kože.

Lezije prije karcinoma

U znanstvenom radu “Screening for Pancreatic Cancer – Is There Hope?” dr. Anne Marie Lennon i koautori sa Sveučilišta Johns Hopkins naveli su tri poznate prekursorske lezije na rak gušterače: intraepitelna neoplazija pankreasa (Panin); intraduktalne papilarne mucinaste neoplazme (IPMN) i mucinozne cistične neoplazme (MCN).

- Većina karcinoma potječe od PanIN-a koji imaju promjer manji od 5 milimetara i mogu se vidjeti samo mikroskopom - primijetili su autori.

Ne samo da se ne mogu osjetiti PanIN lezije, CT skeniranje ili MRI neće ih "uhvatiti". Druga dva prekursora su veća, ali predstavljaju samo oko 15 posto karcinoma.

Sveti gral medicine? Lijekovi za rak nisu djelovali? E, sad su otkrili zašto!

Daljnje kompliciranje ranog otkrivanja je brzina napredovanja karcinoma gušterače. Prema dr. Lennonu, nedavna otkrića "sugeriraju da rak gušterače u ranoj fazi često napada vene, koje idu izravno u jetru i rezultiraju ranim metastatskim širenjem", što može objasniti zašto samo 10 posto pacijenata ima lokaliziranu dijagnozu. 

Na što obratiti pažnju

S obzirom da rano otkrivanje može povećati šanse za preživljavanje karcinoma gušterače šest puta, potreba za neinvazivnim biomarkerima koji mogu otkriti taj karcinom u najranijoj fazi prioritet je za znanstvenike. U međuvremenu, produženje preživljavanja oslanja se isključivo na rano prepoznavanje simptoma:

Žutica 

Svatko tko primijeti naznake žutice, kao što su žućkasta nijansa kože te pojava žutila bjeloočnica - trebaju odmah posjetiti svog liječnika. Ljudi kod kojih se javi žutica obično će i primijetiti simptome poput svrbeža kože, blijede stolice i tamnog urina, što je posljedica velike količine slobodnog bilirubina u izvanstaničnim tekućinama. Najčešće se javlja kao simptom žučnih kamenaca ili nekog oblika hepatitisa, ali i kao simptom raka gušterače.

Neobjašnjiv gubitak težine 

Iznenadno i nenamjerno mršavljenje mogu biti znak ozbiljne bolesti poput nastanka raka gušterače, iako se mogu javiti i nakon stresnog događaja ili poremećaja u ravnoteži hormona. No, to se svakako treba provjeriti, a gubitak na težini se kod raka gušterače događa jer se hrana ne apsorbira u dovoljnoj mjeri iz probavnog sustava. 

Promjena stolice

Najčešće je riječ o osjećaju nadutosti i zatvora, no kako se javlja kao simptom i brojnih drugih stanja, kod raka gušterače treba se promatrati u sklopu drugih simptoma. Ako se problem ne riješi pojačavanjem povrća te žitarica u prehrani, poželjno je posjetiti specijalista. Ono što je specifično za stolicu oboljelog od raka gušterače je da ona postaje velika, blijeda i uljaste teksture, s osobito odbojnim mirisom.

Poteškoće s gutanjem 

Još jedan simptom koji može biti uzrokovan i sa srčanim bolestima, ali biti i indikator maligne bolesti gušterače. Obično se javlja kod obroka, a praćeno je kašljanje, gušenjem i osjećajem kao da je hrana zapela u grlu. Često se javlja i osjećaj mučnine koji tjera na povraćanje.  

Nedavno dijagnosticiran dijabetes  

Budući da gušterača proizvodi inzulin, a pojava raka može ometati cijeli proces regulacije šećera u krvi. Zbog toga se svim pacijentima iznad 40 godina kojima je dijagnosticiran dijabetes te su dosta smršavili, da slikaju gušteraču.

Posjeti Express