Znanstvenici su slučajno probili brzinu svjetlosti

Thinkstock
U eksperimentu elektromagnetskog pogona, NASA-ini znanstvenici otkrili su kako postoji zraka brža od svjetla
Vidi originalni članak

Sve do nedavno mjehurići su bili samo simbol dobre kupke, ali prema rezultatima istraživanja američke svemirske agencije NASA-e, uspjeli su otkriti warp mjehurić. On predstavlja mogućnost putovanja po našoj i udaljenim galaksijama brzinama mnogo većim od brzine svjetlosti. 

Zaljubljenici u znanstveno-fantastičnu seriju “Zvjezdane staze” mogli su vidjeti na TV-u koliko je to ljudima značilo u osvajanju svemira i otkrivanju drugih živih bića. 

Za to je u NASA-i zaslužan projekt EmDrive, elektromagnetski pogon koji stvara pogon bez klasična goriva.

Naime, pošto svemirom vlada vakuum, današnje rakete funkcioniraju tako da odguruju letjelicu s mjesta. Za to imaju određenu količinu kerozina, ali on tom pogonu nije potreban. 

Do otkrića su došli sasim slučajno kad su u eksperimentu u laboratoriju u rezonantnoj komori EMdrivea, koji je u vakuumu, ispucali lasersku zraku. 

Do cilja je došla brže od zrake svjetlosti. Premda Einsteinova teorija relativnosti brani predmetima da putuju brže od svjetlosti, u teoretskom je to smislu moguće. Sama zraka, kako su to inženjeri pojasnili, ispred sebe stvara mjehurić koji iskrivljuje prostorvrijeme, dimenziju u kojoj su vrijeme i prostor povezani. 

Tako vara teoriju relativnosti i omogućuje svemirskoj letjelici da putuje brže od svjetla. Tako bi do naših najbližih zvijezda mogli doći za samo dva dana, dok bi nam s pogonom brzine svjetlosti trebalo duplo. Iako su na dobrom tragu, naš akademik Vladimir Paar sumnja u izradu pogona.

"Ne vjerujem da bi u sadašnjim uvjetima mogli napraviti takav pogon. On je svakako moguć u teoriji, ali se još moramo strpjeti", kaže Paar.

Posjeti Express