Ekonomix
566 prikaza

Odlazak na posao vas košta tonu love - evo koliko

Postavljanje optičkih kabela
Marko Lukunić (PIXSELL)
Izračun je prvenstveno takav da prikazuje red veličine troškova, ne da pogodi koliko točno trošite

Još jedan ponedjeljak... Buđenje uz jutarnji program omiljene radio stanice na kojoj se vrte milijun puta otrcane fore o prokletom prvom radnom danu u tjednu. Popravljanje štete od prethodnog dana i spavanja u kupaonici, doručak, zaliti mačku, nahraniti cvijeće... malo popravljanja neizbježnog nereda kao posljedice užurbanog spremanja. Djecu u vrtić ili školu, jurnjava kroz grad do posla itd.

Kad se sve stavi na papir, sam dolazak na posao iziskuje određene troškove koji vrlo lako mogu eksplodirati, ukoliko ih ne držite pod kontrolom. Ovdje smo pobrojali neke najvažnije od njih, ne toliko da točno prikažemo koliko košta jedan mjesec radnog čovjeka u Hrvatskoj, koliko da prikažemo red veličine troškova koji pritom nastaju.

Mjesec smo podijelili na četiri tjedna sa po pet radnih dana, mada nam je jasno da po svoj prilici spadate u one koji rade i dulje od osam sati dnevno i bitno češće od pet dana u tjednu. Pretpostavili smo da imate jedno dijete koje pohađa vrtić, da ste prisiljeni ručati na poslu, da živite u nekom od najvećih gradova u Hrvatskoj, odnosno da putujete ili automobilom ili javnim prijevozom za što vam je potreban mjesečni pokaz. Da ste tipični hrvatski ovisnik o kavi. I tome slično.

Odjeća i obuća

Mada se na prvu toga možda i ne biste sjetili, kad odlazite u kupnju odjeće i cipela, po svoj prilici na umu imate i što vam je od toga neophodno za pojavljivanje na poslu u reprezentativnom izdanju. A cijene su ovakve. Jedne hlače od kakvih 300 do 500 kuna. Košulja od 100 do 250 kuna. Cipele od 400 do 600 kuna. Sve skupa izlazi 800 do 1350 kuna, odnosno na mjesečnoj razini od 67 do 113 kuna.

Kava

Recimo da si tijekom radnog dana možete priuštiti jednu kavu tijekom pauze, po svoj šut kofeina odlazite ili na aparat, po cijeni od između dvije i četiri kune, ili u lokalni kafić koji pretpostavimo da kavu naplaćuje između osam i deset kuna. Mjesečno je, dakle, riječ o trošku između 40 i 200 kuna.

Čuvanje djece

Vaš najmlađi potomak lako moguće da je od one djece koja neutješno plaču dok ih ostavljate na čuvanju. Bilo da je riječ o vrtiću ili o teti čuvalici, teško da prolazite ispod 600 kuna mjesečno. Osim u slučaju da s obzirom na dohodovni cenzus ili specifično zdravstveno stanje djeteta ulazite u niže platne razrede plaćanja vrtića. Ali, recimo da je to nekakvih 600 kuna mjesečno. Ako plaćate manje, za ostatak si ubrojite kakav slatkiš ili što slično čime ćete dijete razveseliti kad se vraćate s posla.

Ručak

Središnji obrok u danu teško da si možete priuštiti da ga objedujete kod kuće. Osim ako ste spremni čekati cijeli dan, pa da jedete navečer. A i u tom slučaju, ukoliko nemate žilav bioritam, otporan na hipoglikemiju, vjerojatno imate potrebu nešto prezalogajiti na poslu. Zato recimo da na poslu ipak ručate, te da ne nosite ručak sa sobom, što bi bilo racionalno, koliko god bilo ne baš najpraktičnije. Cijena, oko 600 kuna mjesečno.

Prijevoz

Uz pretpostavku da ste od posla udaljeni kakvih 15 kilometara, što bi bila neka srednja prepostavljena udaljenost od posla, i ukoliko se vozite vlastitim automobilom, mjesečno na to izdvajate 414 kuna. Pokaz vas pritom ne zapada bitno manje; od 360 kuna u Zagrebu, bez HŽ-a, ta varijanta zapada 609 kuna, do 380 kuna u Splitu za dvije zone ili 377 kuna u Rijeci, također za dvije zone. Dakle, ili vlastiti automobil ili javni prijevoz.

Trenutak istine

Na kraju, čak i ako niste previše rastrošni, ali svejedno niste pratili svoje životne troškove, mjesečna avantura dolaska, ostanka i odlaska s posla može vas stajati između 1667 i 2122 kune, što po svoj prilici ostavlja bitan trag na vašim mjesečnim financijama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.