Life
185063 prikaza

Legija: Mi Srbi smo pič**ce, Hrvati su nas pomeli!

Milorad Ulemek
Reuters/ Petar Kudjundžić
Bio je zapovjednik Arkanove "Garde", sad guli 40 godina robije i otkriva što je radio od 1991. do 1995.

"Kad sam vidio mnoštvo šlepera natovarenih drvetom kako prelaze Bogojevski most u smjeru Beograda, situacija mi je bila malo jasnija. I ovdje smo ga popušili i to će biti najvjerojatnije bez ispaljenog metka. Bilo mi je jasno koliko je ovdje sati. Žali bože svih onih momaka koji izginuše pred sam kraj ove odiseje", opisao je Milorad Ulemek Legija trenutak kad je shvatio da Srbi neće moći pripojiti istočnu Slavoniju Srbiji.

Pripadnik Arkanove Srpske dobrovoljačke garde u specijalnom odjelu Kazneno-popravnog zavoda Zabela u Požarevcu "guli" kaznu od 40 godina zatvora, na koliko je osuđen zbog sudjelovanja u likvidaciji srbijanskog premijera Zorana Đinđića 2003. Osuđen je i zbog sudjelovanja u likvidaciji Miloševića oponenta Ivana Stambolića te četiri člana stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali. Prije nego što je počeo s likvidacijama u Srbiji, ovaj ratni zločinac ubijao je i u Hrvatskoj i u BiH.

Hrvatska putovnica Milarada Ulemeka Nestale iz konzulata Top News Najgori mafijaši koristili su hrvatske putovnice

Kako ima vremena napretek, Ulemek piše i po nekoliko knjiga na godinu. Do sada ih je napisao 20, a u posljednjoj "U tigrovom gnijezdu" opisao je ratni pohod Srpske dobrovoljačke garde u Hrvatskoj i BiH. Naravno da su se po njemu goloruki Srbi branili od povampirenih ustaša, da Garda nije pljačkala, ubijala ni počinila ratne zločine itd.

No u nekim dijelovima, pogotovo kad opisuje kako su u borbama s HV-om poraženi, osuđeni zločinac prilično je vjerodostojan pa hrvatski čitatelji iz prve ruke mogu vidjeti kako je to izgledalo s druge strane nišana. Ulemek se u Srbiju vratio iz Legije stranaca početkom 1992. Pristupio je Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, tzv. Arkanovim Tigrovima, paravojnoj jedinici kojom je zapovijedao kriminalac Željko Ražnjatović Arkan, koja je brzo postala poznata po brojnim ratnim zločinima.

Ulemek je prvo bio instruktor, a kasnije je unaprijeđen u jednog od zapovjednika Garde. Postrojba je od prvih dana sijala smrt u Hrvatskoj. Garda je sudjelovala u napadu na Vukovar, a ubijali su i u Tenji, Borovu Naselju, Lušcu, Bogdanovcima, Tordincima, Trpinjskoj cesti, Laslovu, Tenjskom Antunovcu....


Milorad Ulemek | Author: Reuters/ Petar Kudjundžić Reuters/ Petar Kudjundžić

"Inače te godine, kad je još sve bilo u začetku i kad Hrvati još nisu imali svoju vojsku, nego su više sličili nekom lovačkom društvu, morali su smišljati raznorazne načine kako da nam nanesu što više štete. I u tome su bili vrlo maštoviti. Kako nisu imali avijaciju, iskoristili su poljoprivredne avione i njima pokušali bombardirati naše položaje. Tako su ih tih aviona izbacivali bojlere pune eksploziva koji bi eksplodirali kad bi pali na zemlju. U te bojlere znali su spakirati 200 kg trotila. Naravno, preciznost nije bila na nivou, ali opet, tamo gdje bi bojler grunuo, napravio bi veliku štetu", piše Ulemek.

Dobar dio posvetio je odlasku Garde iz središta koje su napravili u okupiranom Erdutu pored Dunava u pomoć razbijenim i demoraliziranim krajišnicima nakon akcije HV-a u kojoj je oslobođena Maslenica.

"Ponovno je napadnuta sveta srpska zemlja. Ponovno su ustaše krenule u krvavi pir i ponovno srpska nejač bježi u zbjegovima", držao je motivacijski govor Arkan.

Nakon toga su njegove postrojbe u koloni vozila krenule preko Srbije i Bosne prema Benkovcu. U pomoć Srbima odazvao se i Oliver Mandić. Kad su ga pitali, navodi Legija u knjizi, što će on tu i namjerava li uzeti pušku u ruke, Mandić im je odmah rekao da nije za rat i da ne zna to raditi, ali da će im biti na raspolaganju za sve što bude trebalo u logistici i svemu drugom što bude bilo potrebno.

Dragan Vasiljković Kapetan Dragan Top News "Kad mlatite Hrvate, radite to kako treba"

"Nisam vjerovao da neko može biti toliko vrijedan i angažiran, pogotovo što svi mi znamo tko je i što bio Oliver Mandić, ali od trenutka kad je odjenuo uniformu Garde, čovjek se preobratio", opisuje Legija dolazak pop zvijezde '80-ih u Arkanove postrojbe.

Kad su došli do granice, podmitili su unproforce kako bi kolona mogla ući u BiH.

"Njih ovdje ima deset u smjeni. Svakom od njih 10.000 maraka i eto ti prolaza. Nitko nije imun na novac. Jebe se njima za nas ovdje. To im je dvomjesečna plaća. Nitko ne odbija takvu ponudu", pojasnio je Arkan Legiji.

Kad su došli u Benkovac, izbacili su unproforce iz hotela Astorija i tamo napravili štab. Arkan je tad naredio da Olija, kako su zvali Mandića, ne puštaju dalje od 100 metara od hotela jer je "blentav" pa da mu se ne bi što dogodilo. U jednom napadu su Arkanovi Tigrovi uhitili, tvrdi, pripadnika HV-a koji je bio rodom s Kosova. Kad su o toj akciji pričali Mandiću, on je poludio što nije bio u akciji.

"Sto puta sam pitao Arija da i mene vodi. Makar da vidim samo malo. Eto, sad sam i to propustio", durio se pjevač.

Tijekom boravka u Benkovcu naišli su i na Dragana Vasiljkovića.


"Ovdašnji generali neće shvatiti da to više nije ona hrvatska vojska koju su oni pobijedili prije dvije godine. Tad su sličili lovačkom društvu, a danas su izrasli u respektabilnu armiju te im, ako ovako nastave, za koju godinu više nećemo moći parirati", rekao je arkanovcima Kapetan Dragan, još jedan zločinac koji je u Hrvatskoj ostavio krvavi trag.

Milorad Ulemek na rekonstrukciju ubojstva Zorana Đinđića doveden je pod najstrožom pratnjom | Author: Reuters/ Marko Djurica Reuters/ Marko Djurica

Ulemek ga je pozorno slušao i kaže: "Znao sam da je u pravu".

"Znao sam barem dvojicu iz Legije stranaca koji su došli u Hrvatsku odmah čim su počeli sukobi. Jedan je bio Miljenko Filipović, koji je bio vrhunski obučen, jer je bio u najelitnijoj postrojbi Legije stranaca. Dok sam bio tamo, kratko smo se čak i družili. Naravno, tad nije bilo riječi tko je koje nacionalnosti jer se ovaj krvavi sukob nije mogao ni nazrijeti. Drugi za koga sam znao da se priključio hrvatskim postrojbama bio je Ante Roso koji je, dok sam još bio mlad i zeleni legionar, već bio legenda u Legiji. S te strane, Kep je bio sasvim u pravu i to je ono što se znalo, a što li su tek imali i tko im se sve pridružio, a da mi to nismo znali", pitao se 1993. Ulemek.

Osim Vasiljkovića, naišli su na još jednog zločinca. Na jednom od sastanaka na kojima su mozgali kako ponovno okupirati teritorij koji je oslobodio HV pojavio se i Ratko Mladić.

Mladić je govorio kako su istodbno s napadima HV-a na okupirana područja u Hrvatskoj počele "čarke" i duž čitave linije fronte koju je u BiH držala Vojska Republike Srpske.

"Tu postoji očigledna koordinacija jer su nam svojim napadima vezali većinu snaga tako što su nas razvukli po cijeloj fronti. Znaju oni dobro da mi, ako se kod nas ništa ne događa, možemo poslati dio naših jedinica na ovu bojišnicu i pomoći vam. S druge strane, Hrvati dobro znaju da se Jugoslavija neće direktno miješati u ovaj sukob jer su joj ruke vezane raznim dogovorima pa su tako dovukli mnoštvo snaga s drugih bojišnica, prije svega s onog dijela koji je naslonjen na Slavoniju i Baranju. Imamo informaciju da su ovdje gardijske brigade iz Osijeka i Zagreba. I oni, Arkane, imaju brigadu Tigrova", izlagao je Mladić.

Arkan Svjedok u Haagu Top News Arkanov zatvor dogovorilii su Tuđman i Milošević?

Nakon što je HV oslobodio most na Maslenici i aerodrom na Zemuniku, kod lokalnih Srba je pao moral i zavladala je apatija. Arkan i Legija krenuli su u borbu za selo Kašić. Odbijeni su, pa su napali ponovno. Tijekom prvog napada hrvatske postrojbe su im blokirale sustav veze. Tijekom drugog napada Legija i njegovi ponovno su komunicirali putem otvorene veze. Sugovornik mu je rekao da stiže s pojačanjem i da su ispod nekog dalekovoda.

"Nije prošlo tri minute od našeg razgovora, kad je preko nas preletjelo nekoliko plotuna hrvatske artiljerije i palo otprilike na ona mjesta gdje je Pelević bio sa svojima. Odmah sam znao da nije dobro", opisao je Legija poraz.

Poginule su pokupili na šatorska krila, jer su bili toliko raskomadani da ih nisu mogli nositi u komadu. Poginulo je osam gardista, a 11 ih je bilo teško ranjeno.

"Činjenica je da je druga strana bila spremnija, i vojno i na svaki drugi način. Hrvati su imali jasan cilj i o tome kod njih nitko nije imao dilemu: nezavisna Hrvatska.
"

Nakon poraza Garda je dobila zadatak da se premjesti u Gračac, odnosno u Liku te da na padinama Velebita za sebe veže što više hrvatskih snaga.

Milorad Ulemek Legija | Author: YouTube YouTube

"Kretali smo se pustom šumom i išli u razvučenoj koloni čuvajući se zasjeda koje su mogle biti postavljene u ovim brdima. Ne znam koliko smo prešli, kad je naše čelo upalo u ustašku zasjedu. Naprijed se razvila borba i hitao sam ka prednjoj strani kolone kako bih imao uvid u sve što se događa. Kad sam stigao, izvijestili su me da su ih napucali i da je poginuo mali Balerina", opisao je Legija sukob na Velebitu.

Malo kasnije ponovno su upali u vatru u kojoj su im ranjena četvorica.


"Ispred nas je bila manja grupa ustaša. Oni su nas napucavali i onda se povlačili usput ostavljajući jednog ili dvojicu snajperista da nas usporavaju", opisao je taktiku hrvatskih vojnika zbog koje se povukao na početni položaj.

Potom je opisao napad na Škabrnju. Legija tvrdi da su je srpski pobunjenici već gotovo ponovno osvojili, kad je, tijekom bitke, stiglo naređenje da Garda mora isti tren prekinuti sa svim aktivnostima i povući se u bazu u Benkovcu i tamo ostati do daljnjih naređenja.

Clara Uson U genocid zbog nje Top News Kći Ratka Mladića: Ubila se kad je doznala što je radio

"Hrvatima nije trebalo dugo da shvate da je naš napad posustao i da vide da se događa nešto potpuno neuobičajeno te da su od potpunog poraza na ovom terenu dobili šansu da sve okrenu u svoju korist. Odmah su nas zasuli najtežom artiljerijom što je naše povlačenje pretvorilo u agoniju. Do tada nismo imali ni jednog ogrebanog vojnika, a sad su počeli stizati izvještaji o poginulima i ranjenima. Bio sam na rubu ludila i ni sam nisam znao kako smo se uspjeli izvući", opisao je Legija još jedan debakl Garde u kojem su imali četiri mrtva i osam ranjenih.

Naređenje za povlačenjem Legija pripisuje Mili Martiću, koji je osuđen u Haagu zbog zločina nad Hrvatima i koji kaznu služi u estonskom zatvoru. On i Arkan nisu se podnosili. Prije nego što su ostvarili zločinačke karijere, Martić je bio prometni policajac, a Arkan međunarodni kriminalac. Na sastanku nakon prvog poraza u pokušaju da ponovno osvoje Kašić zamalo su se potukli.


Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Danko 13:39 17.Travanj 2019.

  Kaže Legija u uvjetima izjednačene borbe Hrvati nisu imali šanse, to reče i krene tenkovina na Hrvate jedva nešto malo naoružane. A pjevač Mandić bio je smeće i prije rata. Par godina prije četnikovao je po Zagrebu i nogom udarao ... prikaži još!o hrvatske glazbene producente i snimatelje u glazbenim studijima. Jednom smeće uvijek smeće

 • Danko 11:47 11.Prosinac 2018.

  Da nije bilo žrtava od ovoga bi se mogla napraviti serija da zabavlja narod. Srbi uvijek imaju isti problem, vjeruju u nebeske mitove i onda ostanu razočarani kad shvate da to nije stvarnost. I slijedeći put opet. Zato kažem, bila ... prikaži još! bi to dobra psihološko-zabavna serija

 • Oror 14:59 17.Studeni 2018.

  Kaze lik da smo bili ko lovacko drustvo, i nije reko da smo bili pod embargom bez icega. Kaze da kad bi bili istih ujednacenih snaga da bi oni nas pobijedili, pa onda opet kaze da je Jastreb sa nekolicinom ... prikaži još! hrvatskih boraca branio 3mj. od cijele vojske. Pa kaze kako su partizani branili od svih dusmana, a on i njegovi nisu. Pa zato jer smo u toj prici mi bili partizani a vi ss njemacke snage. Zivite u snovima uvjeravajuci da ste pravednici, a ostali ste mitomanski lazovi i cetnici agresori