Atentator joj pucao u glavu iz pištolja s prigušivačem, smrt političarke šokirala Ukrajinu

Profimedia
Neidentificirani muškarac star 20-25 godina s rukavicama na rukama i pištoljem koji je prema svemu sudeći imao prigušivač otvorio je vatru na Farion (60) na ulici u Lavovu sinoć oko 19.30 sati i još je u bijegu
Vidi originalni članak

Bivša zastupnica u ukrajinskoj Radi i lingvistica Irina Farion preminula je u Lavovu 19. srpnja, nekoliko sati nakon što je upucana iz blizine u glavu, potvrdio je kasno noćas guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki.

Neidentificirani muškarac s rukavicama na rukama i pištoljem koji je prema svemu sudeći ima prigušivač otvorio je vatru na Farion (60) na ulici u Lavovu oko 19.30 sati i još je u bijegu. 

Izvješća o Farioninoj smrti stigla su ubrzo nakon što je operirana u bolnici. Bila je u komi, piše The Kyiv Independent.

- Nažalost, unatoč svim naporima liječnika, nisu uspjeli spasiti Irinu Farion - napisao je Kozicki na Telegramu.

Iryna Farion bila je radikalna desničarka, poznata po svojim kontroverznim izjavama o preziru prema svima koji koriste ruski jezik u Ukrajini. Priključila se ultranacionalističkoj stranci Svoboda 2005. godine i od 2012. do 2014. bila je zastupnica u parlamentu.

U lipnju 2024. vraćena je na mjesto profesorice na Katedri za ukrajinski jezik na Politehničkom sveučilištu u Lavovu nedugo nakon što je dobila otkaz. Farion je izazvala bijes kada je 6. studenog rekla da ne može ukrajinske vojnike zvati Ukrajincima ako govore ruski.

 

 

Posjeti Express