5786 prikaza

Atentator joj pucao u glavu iz pištolja s prigušivačem, smrt političarke šokirala Ukrajinu

Profimedia
Neidentificirani muškarac star 20-25 godina s rukavicama na rukama i pištoljem koji je prema svemu sudeći imao prigušivač otvorio je vatru na Farion (60) na ulici u Lavovu sinoć oko 19.30 sati i još je u bijegu

Bivša zastupnica u ukrajinskoj Radi i lingvistica Irina Farion preminula je u Lavovu 19. srpnja, nekoliko sati nakon što je upucana iz blizine u glavu, potvrdio je kasno noćas guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki.

Neidentificirani muškarac s rukavicama na rukama i pištoljem koji je prema svemu sudeći ima prigušivač otvorio je vatru na Farion (60) na ulici u Lavovu oko 19.30 sati i još je u bijegu. 

Izvješća o Farioninoj smrti stigla su ubrzo nakon što je operirana u bolnici. Bila je u komi, piše The Kyiv Independent.

- Nažalost, unatoč svim naporima liječnika, nisu uspjeli spasiti Irinu Farion - napisao je Kozicki na Telegramu.

Iryna Farion bila je radikalna desničarka, poznata po svojim kontroverznim izjavama o preziru prema svima koji koriste ruski jezik u Ukrajini. Priključila se ultranacionalističkoj stranci Svoboda 2005. godine i od 2012. do 2014. bila je zastupnica u parlamentu.

U lipnju 2024. vraćena je na mjesto profesorice na Katedri za ukrajinski jezik na Politehničkom sveučilištu u Lavovu nedugo nakon što je dobila otkaz. Farion je izazvala bijes kada je 6. studenog rekla da ne može ukrajinske vojnike zvati Ukrajincima ako govore ruski.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.