Alvareza su za sedam dana u Agrokoru platili 11,2 milijuna kuna!

Marko Lukunić (PIXSELL)
Kratkotrajni angažman bi Alvarez mogao odlično unovčiti
Vidi originalni članak

Antonio Alvarez III., ili Tony III., kako ga zovu, jedan je od ključnih ljudi kompanije Alvarez & Marsal i kratko vrijeme je boravio u Agrokoru kao obećani spasitelj. S ekipom savjetnika boravio je tek nekih tjedan dana u Hrvatskoj, ali objava trošova savjetnika u Agrokoru je pokazala da je tvrtka Alvarez&Marsal za taj angažman naplatila 1,5 milijuna eura. Po danu je to 1,6 milijuna kuna, a po satu 66,6 tisuća kuna, donosi 24sata.

Naime, u sklopu tzv. standstill ugovora koji je Agrokor potpisao s vjerovnicima određena je funkcija Chief Restructuring Officera, odnosno ključne osobe za provedbu programa stabilizacije Agrokora, što je trebao preuzeti Alvarez. A sve je počelo tako što je ruski Sberbank, jedan od glavnih vjerovnika Agrokora, angažirao je konzultantsku kuću Alvarez & Marsal za osmišljavanje izlazne strategije u Agrokoru. Tony III. u toj je tvrtki izvršni direktor za restrukturiranje. Školovao se u SAD-u, Francuskoj i Belgiji, a radio je u svim važnim tvrtkama u Europi, Aziji i Americi. Sin je osnivača tvrtke u kojoj trenutačno radi, ujedno i zaslužan za širenje tvrtke na Europu. Riječ je o konzultantskoj kući koja je, između ostalih, vodila i stečaj velike američke banke Lehman Brothers. Kuća Alvarez & Marsal prvenstveno se bavi restrukturiranjem posrnulih tvrtki te je izgradila svoju reputaciju radeći na nekima od najvećih stečajeva u povijesti.

Pad Todorića Razvod države i Agrokora: "Bit će krvi do koljena"

Tonyjev otac, Antonio Alvarez II., s Filipina je došao u Ameriku 1969. godine. Upravo je diplomirao na renomiranom Sveučilištu De La Salle u Manili. Tad je već bio u braku sa suprugom Gail, također Filipinkom, a imali su i dvoje male djece. Ostavili su ih njegovoj majci na čuvanje na Filipinima i par se otišao probiti u Ameriku. Alvarez se zaposlio u multinacionalnom Coopers & Lybrand i dobro napredovao. Ipak, prebacio se u tvrtku Norton Simon. Tamo je radeći na jednom projektu za pomoć zamolio prijatelja s kojim je radio u Coopersu. Bio je to Bryan Marsal.

- Bryan je velik čovjek. Jednom smo zajedno igrali golf i palo mi je na pamet da bismo trebali zajedno osnovati tvrtku - rekao je Tony II. Dali su otkaze te je osnovali. Nastao je Alvarez & Marsal 1983. godine. Danas zapošljavaju više od 200.000 ljudi. Tony II., unatoč fascinantnom poslovnom uspjehu, naglašava kako nikad nije zanemario obitelj. Uvijek je nalazio vremena za nju, a nakon što se obogatio, doslovno joj je podignuo hram. Sagradio je kuću u New Yerseyu, pomalo nalik na budističko svetište, a nazvao ju je Anahata, što je istočnjački termin za predanost.

I Tony III. na isti je način predan obitelji. Sina Antonija Pierrea Alvareza IV. upisao je na Cornell, isti fakultet koji je i sam završio. Ima ga iz prvog braka u kojem je bio 20 godina. U tom je braku, osim Antonija Pierrea, dobio još dva sina i kćer. Sa suprugom se rastao 2011. godine. U sadašnjem braku s Olenom Labunets također ima dijete. Sinčić Sasha krajem godine proslavio je prvi rođendan. No osim 25 uspješnih godina u biznisu, Alvarezova druga strast je glazba. On je izvođač elektro i dance hitova.  

Lešinari i slični Tajne milijarde: Gazda Rusima dao mito za kredit?

Alvarezu je navodni životni moto ‘učiniti svemir boljim mjestom‘. Ima  više od 25 godina radnog iskustva i imao je ključnu ulogu u projektima stabilizacije i sređivanja stanja u mnogim javnim i privatnim poduzećima diljem Europe. Kako stoji u njegovoj službenoj biografiji, vodio je uspješne projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Luksemburgu, Švicarskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Estoniji i Rumunjskoj.

Alvarez je, kao vođa tima, poboljšavao operativno poslovanje niza uglednih multinacionalnih kompanija koje su se bavile različitim poslovima. Radio je za globalni trgovački lanac s više od 3000 trgovina u više od 20 zemalja, zatim za vodeću televizijsku producentsku kuću Endemol Shine Group, Abengoa Group (koja je imala 23.000 zaposlenih i više od 20 milijardi dolara duga), Edcon grupu u Africi... No i njegova glazbena biografija na službenoj stranici A3 je zanimljiva. Navodi se kako je imao pet hitova na britanskim ljestvicama, a njegove uratke je obradio i slavni Paul Oakenfold. Nastupao je i na velikim glazbenim eventima uz zvijezde kao što su Nicole Scherzinger i Will.i.am.

Posjeti Express