Analiza: Zašto treba privatizirati i Hrvatsku poštu

Slavko Midzor/PIXSELL
Ekonomski stručnjak komentirao je najavu moguće privatizacije Hrvatskih pošta, kao i kažnjavanje mešetara
Vidi originalni članak

Nakon što je Večernji list u ponedjeljak objavio vijest da je HANFA predložila Vladi prodaju dionica koje država ima u Hrvatskim poštama, za komentar smo pitali ekonomskog stručnjaka, dr. Damira Novotnyja, koji kaže da ova ideja i nije nova.

"HANFA i inače predlaže prodaju dionica državnih poduzeća, a Hrvatske pošte su samo jedno od njih o kojima HANFA razmišlja kao o potencijalnim kandidatima za uvrštavanje za inicijalnu ponudu na maloprodajnom tržištu. To znači da se dionice ne bi prodavale samo institucionalnim investitorima, nego i građanima. Ta ideja postoji već desetak godina. Naime Europska komisija stalno zamjera hrvatskim vladama usporenu privatizaciju, odnosno usporenu liberalizaciju tržišta.

Alarmantno Mi se još čupamo iz krize na koju su svi već i zaboravili

A poštansko tržište je već liberalizirano i u tom smislu nema razloga da bi Vlada imala većinski paket dionica HP-a. Većina europskih zemalja je već potpuno privatizirala državne i nacionalne pošte ili je zadržala eventualno kontrolne pakete, ali ne prevelike. Stoga ni hrvatska Vlada nema nekog bitnog interesa u poštanskim uslugama kad već postoje privatne pošte i to vrlo razvijene i velike."

Na pitanje vjeruje li da bi hrvatski građani imali interesa za kupovinu dionica Hrvatskih pošta, dr. Novotny je odgovorio:

"Sva ta državna poduzeća imaju status običnih trgovačkih društava, osim Hrvatskih voda koji su neki hibrid kakav ne postoji nigdje u svijetu – nekakva ustanova – nekakvo društvo bez kapitala što je zanimljiv presedan i u EU. Većina tih tvrtki koje su trenutačno u državnom vlasništvu i koja bi se mogla privatizirati, još nisu spremna za izlazak na tržište kapitala, i tek ih treba pripremiti.

To znači da ih se mora transformirati u dioničarska društva, moraju urediti svoja pravila upravljanja, tzv. corporate government, moraju povećati transparentnost upravljanja, profesionalizirati uprave i objavljivati i revidirati financijska izvješća starnih revizora kako bi se moglo dobiti povjerenje građana i institucionalnih investitora za kupovinu dionica."

Crna knjiga Dosje: Kako su opljačkali Hrvatsku za 50 milijardi kuna

Kako kaže dr. Novotny, građani bi u tom slučaju mogli biti zainteresirani za dionice Hrvatskih pošta kao što su bili zainteresirani i za dionice Hrvatskog telekoma, ali tada su cijelu privatizaciju kompromitirali 'veliki igrači' koji su od malih dioničara otkupljivali naknadno pakete dionica i stjecali velike udjele:

"Svi oni koji su kupili dionice Hrvatskog telekoma su dobro prošli i zadržali dio svoju štednju u obliku dionica, što je praksa i u drugim razvijenim državama. To što su kasnije neki obilazili male dioničare i od njih otkupljivali pakete je pitanje uređivanja pristupa tržištu. Kad se pripremaju takvi veliki paketi dionica s kojima se izlazi na tržište, moraju se znati pravila igre.

Ako netko krši ta pravila onda je to pitanje zakonodavstva, odnosno pitanje za represivne državne organe. Ja bih to usporedio s prometom. Ne možemo zaustaviti promet jer se bojimo da bi moglo doći do prometnih nezgoda", zaključio je dr. Novotny.

Posjeti Express