Apple ima 261 milijardu keša - kako će ih potrošiti

Press Association/PIXSELL
Dok Trump želi da svoje prekooceanske milijune ulažu u domaću ekonomiju Apple se ne da tako lako zauzdati
Vidi originalni članak

Tehnološka kompanija Apple danas će podastrijeti izvještaj o zaradi, a investitori su znatiželjni da saznaju koliko je hrpa novca na kojoj gigant sjedi narasla. Do sada je iznosila 261 milijardu dolara, više od bilo koje druge kompanije u Americi, a tome treba nadodati i novac koji je na računima van SAD-a.

Trumpove nove inicijative imaju kao krajnji cilj povratak novca u SAD kako bi se s njime stimulirale investicije i ekonomska ekspanzija.

VELIKA RECESIJA II "Bankarstvo iz sjene" srušilo je financijski sustav

No proračun kapitalnih izdataka (capex) nije uvijek prvi na listi prioriteta svake kompanije. Oni bi taj novac, u teoriji, mogli iskoristiti za kompenzacije zaposlenika, dividende ili povratnu kupnju dionica (buybacks).

Analitičar za RBC Capital Markets Amit Daryanani siguran je kako će se Apple odlučiti za povratnu kupnju.

"Njihov 'cash flow' sugerira alokaciju kapitala u sljedećem fiskalnom periodu. Prognoziram da će barem 25 milijardi dolara biti iskorišteno za povratnu kupnju u sljedećih pet godina. To će značiti da će na tržištu biti 1,6 milijardi dionica manje, dakle više od 20 posto od 4,59 milijardi dionica koje su na tržištu", kaže Daryanani koji tvrdi da je ciljana cijena 203 dolara po dionici, što je 23 posto više od trenutne cijene.

To osigurava da je manje dionica u opticaju i na taj način raste cijena dionici. To je "neorganski" način rasta cijene dionice. Kad firma nema namjeru ulagati ili trošiti onda radi to kako bi svojim dioničarima povećala bogatstvo odnosno vrijednost dionica koju imaju u vlasništvu. Praksa je to koja je zaživila ponajviše u Americi (tj. kod američkih firmi).

Daryanani objašnjava i zašto misli da je ta cifra realna. Jedan od faktora je, kaže, Appleov iOS sistem koji je superioran te privlači više developera aplikacija, pa i više korisnika. 

Crveni Apple Apple predstavio novo, crveno izdanje iPhonea 8

"To je nešto što će konkurencija vrlo teško replicirati i nadmašiti, a treba imati na umu i da Apple svoj operativni sustav stalno i razvija. Oni ne targetiraju samo svoj hardver, već svako malo revolucionarizira i sustav. Oni razvijaju, proizvode, a u nekim slučajevima i prodaju svoj proizvod", kaže Daryanani.

Wall Street očekuje da će Apple zaraditi 2,65 dolara dividende po dionici za prihod od 60,91 milijardu dolara, kaže Bloomberg data. Appleove su dionice pale za 4,06 posto ove godine.

Posjeti Express