Bijelo zlato: Litra magarećeg mlijeka 200 kuna

Ivo Cagalj (PIXSELL)
Najsličnije je majčinu mlijeku, lagano za probavu i najhranjivije, jača imunitet
Vidi originalni članak

Na dan je dovoljno popiti decilitar. Odrasli mogu odjednom, a djeca bi trebala u više navrata do jedan decilitar, objašnjava mladi stočar Andrija Ribičić iz Šestanovca.

Kušali smo tek izmuzeno magareće mlijeko. Slatkasta je okusa i temperature idealne za popiti koja ne smeta unatoč vrućini.

Andrija ima 211 istarskih i primorsko-dinarskih magaraca, na dvije lokacije. Danas ova pitoma životinja izumire.

Imaju ih rijetki i to više radi običaja nego potrebe. Zato je uživanje biti među toliko magaraca.

Andrija ih obilazi svaki dan kako bi ih dohranio sijenom, smjesom žitarica, ječmom i zobi te provjerio imaju li dovoljno vode.

Otporni na sve Otkrili zašto neki pušači žive sto godina, a drugi ne

"Tijekom cijele godine vole biti na otvorenom. Izdržljivi su, jako pametni, društveni i odani prijatelji", ispričao je Andrija dok je prilazilo krdo predvođeno magarcem Morom. 

Zvono oko njegova vrata pozivalo je i ostale. Magarica Malena prišla je Andriji, koji je iskoristio trenutak i pomuzao je.

"Magareće je mlijeko jako traženo. Dolaze ljudi sa svih strana i mole za dva-tri decilitra. Najsličnije je majčinu mlijeku, lagano za probavu i najhranjivije, jača imunitet. Ima malo loših zasićenih masnoća, a puno zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina", priča Andrija.

Čaša puna zdravlja

Litru prodaje po 200 kuna. Mogao bi tražiti i više, ali nema srca jer ga kupuju prvenstveno zbog zdravlja.

"Ima računice. Sve što izmuzem prodam, a veliko je krdo", objašnjava.

Magareće mlijeko je bogato kalcijem, a ima i enzim lizozim, koji je blagotvoran za probavni sustav, a liječi bronhitis i astmu, kašalj i plućne bolesti. 

Sadrži i do 60 puta više vitamina C nego kravlje mlijeko. Ima i puno vitamina F, D, A i E, magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka... 

Neusporedivo je bolje od domaćega kravljeg, pa i kozjeg mlijeka. Ima Andrija i 100 krava autohtone pasmine buša. Njih uzgaja zbog mesa.

Magarci su mu draži

"S tri magareta i jednom bušom krenuli smo 2009. Sve buše koje imam rezultat su 11-godišnjeg mukotrpnog rada cijele obitelji koji se baš i nije isplatio. Govedarstvo u Hrvatskoj je na najnižim granama. Zakonski je propisana potpora od 350 eura za bušu. Ove godine dobili smo 200, a prijašnjih manje", požalio se.

ne ignorirajte Ovi znakovi otkrivaju da vam smeta gluten

S obzirom na to da su gotovo sva grla iz njegova uzgoja i da nema kredita, Andrija može opstati, no razmišlja o napuštanju govedarstva.

"Posvetit ću se uzgoju magaradi, proizvodnji mlijeka i otvaranju Centra za posjetitelje. Sve više turista dolazi kako bi se fotografirali s magaretom i malim puletom", najavljuje.

Magarica počne davati mlijeko kad napuni tri godine. Mlado nosi 13 mjeseci i sve se od nje isplati.

Neće Andrija put Njemačke i Irske. Ostat će, kaže, na obiteljskom gospodarstvu. Povremeno, kad mu dosadi slušati prazna obećanja hrvatskih političara i on krene put pod noge, ali ne preko granice već do brda gdje ga čekaju njegovi magarci.

Posjeti Express