Ekonomix
2509 prikaza

Bijelo zlato: Litra magarećeg mlijeka 200 kuna

Andrija Ribičić
1/5
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Najsličnije je majčinu mlijeku, lagano za probavu i najhranjivije, jača imunitet

Na dan je dovoljno popiti decilitar. Odrasli mogu odjednom, a djeca bi trebala u više navrata do jedan decilitar, objašnjava mladi stočar Andrija Ribičić iz Šestanovca.

Kušali smo tek izmuzeno magareće mlijeko. Slatkasta je okusa i temperature idealne za popiti koja ne smeta unatoč vrućini.

Andrija ima 211 istarskih i primorsko-dinarskih magaraca, na dvije lokacije. Danas ova pitoma životinja izumire.

Imaju ih rijetki i to više radi običaja nego potrebe. Zato je uživanje biti među toliko magaraca.

Andrija ih obilazi svaki dan kako bi ih dohranio sijenom, smjesom žitarica, ječmom i zobi te provjerio imaju li dovoljno vode.

Radnik pali cigaretu plamenikom Otporni na sve Znanost Otkrili zašto neki pušači žive sto godina, a drugi ne

"Tijekom cijele godine vole biti na otvorenom. Izdržljivi su, jako pametni, društveni i odani prijatelji", ispričao je Andrija dok je prilazilo krdo predvođeno magarcem Morom. 

Zvono oko njegova vrata pozivalo je i ostale. Magarica Malena prišla je Andriji, koji je iskoristio trenutak i pomuzao je.

"Magareće je mlijeko jako traženo. Dolaze ljudi sa svih strana i mole za dva-tri decilitra. Najsličnije je majčinu mlijeku, lagano za probavu i najhranjivije, jača imunitet. Ima malo loših zasićenih masnoća, a puno zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina", priča Andrija.

Čaša puna zdravlja

Litru prodaje po 200 kuna. Mogao bi tražiti i više, ali nema srca jer ga kupuju prvenstveno zbog zdravlja.

"Ima računice. Sve što izmuzem prodam, a veliko je krdo", objašnjava.

Andrija Ribičić | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)
Magareće mlijeko je bogato kalcijem, a ima i enzim lizozim, koji je blagotvoran za probavni sustav, a liječi bronhitis i astmu, kašalj i plućne bolesti. 

Sadrži i do 60 puta više vitamina C nego kravlje mlijeko. Ima i puno vitamina F, D, A i E, magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka... 

Neusporedivo je bolje od domaćega kravljeg, pa i kozjeg mlijeka. Ima Andrija i 100 krava autohtone pasmine buša. Njih uzgaja zbog mesa.

Magarci su mu draži

"S tri magareta i jednom bušom krenuli smo 2009. Sve buše koje imam rezultat su 11-godišnjeg mukotrpnog rada cijele obitelji koji se baš i nije isplatio. Govedarstvo u Hrvatskoj je na najnižim granama. Zakonski je propisana potpora od 350 eura za bušu. Ove godine dobili smo 200, a prijašnjih manje", požalio se.

Ilustracija alergije na koži ne ignorirajte Znanost Ovi znakovi otkrivaju da vam smeta gluten

S obzirom na to da su gotovo sva grla iz njegova uzgoja i da nema kredita, Andrija može opstati, no razmišlja o napuštanju govedarstva.

"Posvetit ću se uzgoju magaradi, proizvodnji mlijeka i otvaranju Centra za posjetitelje. Sve više turista dolazi kako bi se fotografirali s magaretom i malim puletom", najavljuje.

Magarica počne davati mlijeko kad napuni tri godine. Mlado nosi 13 mjeseci i sve se od nje isplati.

Neće Andrija put Njemačke i Irske. Ostat će, kaže, na obiteljskom gospodarstvu. Povremeno, kad mu dosadi slušati prazna obećanja hrvatskih političara i on krene put pod noge, ali ne preko granice već do brda gdje ga čekaju njegovi magarci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.