Gazdina noćna mora: Ovo je ruski čovjek za Agrokor

Patrik Macek/ PIXSELL
Najavljivao je tužbe protiv Ivice Todorića i Agrokora, a sad mu je povjereno rješavanje problema posrnulog diva
Vidi originalni članak

Prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev odlazi s te pozicije na funkciju savjetnika predsjednika Uprave, na kojoj će prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru, priopćio je Sberbank u četvrtak.

"Nadzorni odbor Sberbanka donio je odluku o promjenama u Upravi banke. Prvi zamjenik predsjednika Uprave Maksim Poletaev prestaje obavljati svoju trenutnu funkciju temeljem osobnog zahtjeva i želje za promjenom u svojim dužnostima i zaduženjima. Gospodin Poletaev će ostati u banci, te će obnašati funkciju savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka. Na novoj će funkciji gospodin Poletaev prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru", kaže se u priopćenju koje prenosi Hina.

HOBOTNICA Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

Dodaje se kako će kroz ovu promjenu Poletaev "biti u stanju u potpunosti se usredotočiti na nagodbu u Agrokoru i njezinu provedbu, te će imati sva potrebna ovlaštenja za obavljanje ove zahtjevne zadaće".

Napominje se da je Poletaev dosad igrao ključnu ulogu u procesu postizanja nagodbe u Agrokoru, a očekuje se da će njegova nova uloga u banci koja podrazumijeva odgovornost i fokusiranje na iznalaženje rješenja "biti od koristi za proces izrade i provedbe nagodbe u kompaniji".

Poletaev (47) u Sberbanku je od 1995. godine, a za potpredsjednika uprave imenovan je sredinom 2013. godine. Bio je zadužen za niz područja, uz fokus na investicije i korporativno bankarstvo. Prije toga rukovodio je moskovskim uredom Sberbanka, a još ranije bajkalskim.

Poletaev je prošli tjedan boravio u Hrvatskoj, a nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, kazao je da je postizanje kompromisa oko nagodbe u Agrokoru vrlo blizu.

Tiha privatizacija Izvještaj iz srca Borga: 10 pisama za oboriti Plenkija

Prošle godine je Poletaev dospio u naše medije opsežnim prijetnjama Ivici Todoriću i Agrokoru. Sberbank je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, a u osnovi tužbe Sberbanka nalazi se zadnjih 100 milijuna eura kredita koje su Rusi odobrili u ožujku prošle godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati financijskoj, ali i općoj javnosti.

Taj kredit Rusi su odobrili, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbanka za Hrvatsku Mario Henjak, “u funkciji stabilizacije situacije”, a od 100 milijuna tri četvrtine otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milijun na porezne obveze te 4 milijuna za plaće zaposlenih. Rusi procjenjuju da ih je Todorić navukao na davanje tog kredita prikazivanjem nepotpunih odnosno nerealnih bilanci. 

Posjeti Express