Ekonomix
2091 prikaza

Gazdina noćna mora: Ovo je ruski čovjek za Agrokor

Maksim Poletajev
Patrik Macek/ PIXSELL
Najavljivao je tužbe protiv Ivice Todorića i Agrokora, a sad mu je povjereno rješavanje problema posrnulog diva

Prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev odlazi s te pozicije na funkciju savjetnika predsjednika Uprave, na kojoj će prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru, priopćio je Sberbank u četvrtak.

"Nadzorni odbor Sberbanka donio je odluku o promjenama u Upravi banke. Prvi zamjenik predsjednika Uprave Maksim Poletaev prestaje obavljati svoju trenutnu funkciju temeljem osobnog zahtjeva i želje za promjenom u svojim dužnostima i zaduženjima. Gospodin Poletaev će ostati u banci, te će obnašati funkciju savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka. Na novoj će funkciji gospodin Poletaev prije svega nadzirati rješavanje situacije u Agrokoru", kaže se u priopćenju koje prenosi Hina.

Borislav Škegro HOBOTNICA Top News Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

Dodaje se kako će kroz ovu promjenu Poletaev "biti u stanju u potpunosti se usredotočiti na nagodbu u Agrokoru i njezinu provedbu, te će imati sva potrebna ovlaštenja za obavljanje ove zahtjevne zadaće".

Napominje se da je Poletaev dosad igrao ključnu ulogu u procesu postizanja nagodbe u Agrokoru, a očekuje se da će njegova nova uloga u banci koja podrazumijeva odgovornost i fokusiranje na iznalaženje rješenja "biti od koristi za proces izrade i provedbe nagodbe u kompaniji".

Poletaev (47) u Sberbanku je od 1995. godine, a za potpredsjednika uprave imenovan je sredinom 2013. godine. Bio je zadužen za niz područja, uz fokus na investicije i korporativno bankarstvo. Prije toga rukovodio je moskovskim uredom Sberbanka, a još ranije bajkalskim.

Poletaev je prošli tjedan boravio u Hrvatskoj, a nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, kazao je da je postizanje kompromisa oko nagodbe u Agrokoru vrlo blizu.

Fabris Peruško - Andrej Plenković, Martina Dalić Tiha privatizacija Top News Izvještaj iz srca Borga: 10 pisama za oboriti Plenkija

Prošle godine je Poletaev dospio u naše medije opsežnim prijetnjama Ivici Todoriću i Agrokoru. Sberbank je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, a u osnovi tužbe Sberbanka nalazi se zadnjih 100 milijuna eura kredita koje su Rusi odobrili u ožujku prošle godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati financijskoj, ali i općoj javnosti.

Taj kredit Rusi su odobrili, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbanka za Hrvatsku Mario Henjak, “u funkciji stabilizacije situacije”, a od 100 milijuna tri četvrtine otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milijun na porezne obveze te 4 milijuna za plaće zaposlenih. Rusi procjenjuju da ih je Todorić navukao na davanje tog kredita prikazivanjem nepotpunih odnosno nerealnih bilanci. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.