Glavna obrazovna institucija je obitelj. Vrijedi i za ulaganje

Thinkstock
Ovogodišnji upisi u srednje i na fakultete dokaz su da je investiranje u sebe važnije od institucionalnih potvrda vrijednosti znanja
Vidi originalni članak

Definitivno smo prepušteni sami sebi. Na portalu Srednja.hr pročitao sam da je na zagrebačkome Medicinskom fakultetu kvota bila 300, a prag je prešlo samo 247 od 1175 kandidata - za 715 mladaca Medicina je bila prvi izbor. Pročitavši vijest refleksno sam se sjetio kako sam prijateljima reklamirao Greenblattove “Malu knjigu koja i dalje pobjeđuje tržište” i “Veliku tajnu za malog ulagača”. Ispostavilo se da su djeca vlasnika ozbiljnog kapitala obje knjige već pročitala, na engleskom, prije nego što smo kolega Sršen i ja objavili hrvatska izdanja. A ljude koji su uzeli kredite u švicarcima i njihovu djecu, nezadovoljne vlastitim financijama, tema uglavnom nije zanimala ili su čak posprdno govorili o knjigama koje nisu pročitali. Sjetio sam se i niza razgovora s nastavnicima iz osnovne i profesorima iz srednje. Svi kritiziraju sustav u kojem ocjene nose previše bodova za upis jer to za posljedicu ima poklanjanje ocjena. Nevažno tko je počeo, ali znajući da u drugim školama poklanjaju ocjene nastavnicima i profesorima bude žao pa poklanjaju i svojima, da ih ne oštete, ne smanje im izglede. Tako s jedne strane imamo vijesti da u nekim srednjim školama ni godine svih petica nisu dovoljne za upis, a s druge da na Medicini nisu uspjeli upisati studenata koliko su željeli. Naravno, ni nastava u pandemiji, tijekom koje su učenici masovno varali na testovima, nije pomogla.

Naravno da metar ne mogu biti lumeni ili sretnici koji su napustili faks, osnovali firme reda veličine Facebooka. Ali metar je praksa da poslodavci u mnogim djelatnostima uopće ne traže diplomu. Do sredine 19. stoljeća svjetsko se znanje udvostručavalo svakih sto godina, do sredine 20. svakih 25, pa se dupliralo svakih 13 mjeseci, da bismo sad bili u ritmu da se u jednoj jedinoj godini proizvede informacija koliko u cijeloj povijesti. Kandidatima za posao daju zadatak. Riješiš, primljen si. Ne znaš riješiti, neka ti deset diploma, radi drugdje.


Savjet ne tražim niti bih ga dao, no izgleda da je moj srednjoškolski lega bio u pravu rekavši da nas u školi nisu naučili dvije najvažnije stvari - kako sačuvati brak i novac. Inače, diplomirao je ekonomiju u Zagrebu. Ovogodišnji upisi u srednje i na fakultete dokaz su da je investiranje u sebe važnije od institucionalnih potvrda vrijednosti znanja. A to počinje u obitelji. Obitelj je država.

Posjeti Express