Krah britanske funte - pala na najnižu razinu od 1985. godine

REUTERS
Nakon što je objavljeno da su Britanci odlučili napustiti Europsku uniju situacija na svjetskim burzama dramatično se promijenila
Vidi originalni članak

Na azijskim su burzama u petak rano ujutro cijene dionica oštro pale, dok je tečaj britanske funte prema dolaru potonuo 9 posto nakon rezultata referenduma u Velikoj Britaniji.

Posljednjih su dana cijene dionica na svjetskim burzama snažno rasle jer su ulagači 'igrali' na to da će Britanija ostati u EU, no sada se plaše da bi njezin izlazak mogao izazvati poremećaje na financijskim tržištima i naštetiti ionako krhkom rastu globalnog gospodarstva.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji pad tečaja funte prema dolaru za 9 posto, na 1,3550 dolara, što je veći pad britanske valute nego za vrijeme globalne financijske krize.

U jednom je trenutku cijena funte zaronila na 1,3459 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Stoga je jutros snažno porastao japanski jen, pa je tečaj dolara potonuo na 101,54 jena, a u jednom je trenutku, po prvi puta od 2013. godine, zaronio i ispod 100 jena.

U odnosu na funtu, jen je, pak, poskupio 13 posto, što je natjeralo japanske dužnosnike na upozorenje da su pretjerane oscilacije tečajeva nepoželjne.

Osim britanske valute, pod pritiskom je i euro, pa je njegova cijena jutros potonula više od 3 posto, u jednom trenutku čak ispod 1,1000 dolara.

Pod pritiskom su i cijene nafte i drugih sirovina jer bi izlazak Britanije iz EU-a naštetio rastu globalnog gospodarstva.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros potonula 2 dolara, na 48,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,9 dolara, na 49 dolara.

S druge strane, snažno je porasla, oko 8 posto, cijena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, baš kao i japanska te švicarska valuta.

Rastu i cijene državnih obveznica, koje također slove za sigurnije investicije.

Posjeti Express