Ekonomix
251 prikaza

Krah britanske funte - pala na najnižu razinu od 1985. godine

Novčanice eura, funte i jena
REUTERS
Nakon što je objavljeno da su Britanci odlučili napustiti Europsku uniju situacija na svjetskim burzama dramatično se promijenila

Na azijskim su burzama u petak rano ujutro cijene dionica oštro pale, dok je tečaj britanske funte prema dolaru potonuo 9 posto nakon rezultata referenduma u Velikoj Britaniji.

Posljednjih su dana cijene dionica na svjetskim burzama snažno rasle jer su ulagači 'igrali' na to da će Britanija ostati u EU, no sada se plaše da bi njezin izlazak mogao izazvati poremećaje na financijskim tržištima i naštetiti ionako krhkom rastu globalnog gospodarstva.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji pad tečaja funte prema dolaru za 9 posto, na 1,3550 dolara, što je veći pad britanske valute nego za vrijeme globalne financijske krize.

U jednom je trenutku cijena funte zaronila na 1,3459 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Stoga je jutros snažno porastao japanski jen, pa je tečaj dolara potonuo na 101,54 jena, a u jednom je trenutku, po prvi puta od 2013. godine, zaronio i ispod 100 jena.

U odnosu na funtu, jen je, pak, poskupio 13 posto, što je natjeralo japanske dužnosnike na upozorenje da su pretjerane oscilacije tečajeva nepoželjne.

Osim britanske valute, pod pritiskom je i euro, pa je njegova cijena jutros potonula više od 3 posto, u jednom trenutku čak ispod 1,1000 dolara.

Pod pritiskom su i cijene nafte i drugih sirovina jer bi izlazak Britanije iz EU-a naštetio rastu globalnog gospodarstva.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros potonula 2 dolara, na 48,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,9 dolara, na 49 dolara.

S druge strane, snažno je porasla, oko 8 posto, cijena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, baš kao i japanska te švicarska valuta.

Rastu i cijene državnih obveznica, koje također slove za sigurnije investicije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.