Milijarder zbog straha rasprodao sve svoje dionice u Appleu

REUTERS
Na prodaji je zaradio oko dvije milijarde dolara, a u jednom trenutku prošle godine u svom je vlasništvu imao nevjerojatnih 53 milijuna dionica Applea
Vidi originalni članak

Investitor Carl Icahn prodao je svoj udio u Appleu uslijed zabrinutosti za poslovne izglede tehnološkog giganta u Kini. Kao razlog prodaje navodi rizik od kineskog utjecaja na vrijednost dionica.   

Prodajom svog udjela zaradio je oko dvije milijarde dolara. U jednom trenutku prošle godine, u njegovom vlasništvu je bilo 53 milijuna dionica, u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara. Nazivaju ga i živućom legendom Wall Streeta, a njegovo poslovno carstvo se procjenjuje na više od 21 milijardu dolara. 

"Mi više ne posjedujemo dionice Applea. Direktor Applea Tim Cook napravio je sjajan posao. Jutros sam ga pozvao i rekao da mi je bilo malo žao jer je to jedna sjajna kompanija”, rekao je Icah u televizijskom intervjuu. 

Kao razloge za prodaju navodi i usporavanje gospodarske aktivnosti u Kini i brigu oko uplitanja tamošnjih vlasti u biznis.   

U ožujku je Kina donijela zakon koji je zahtijeva da sav sadržaj prikazan u Kini mora biti pohranjen na tamošnjim serverima. Kao rezultat toga Appleove iBooks i iTunes usluge za gledanje filmova ugašene su u toj zemlji. Apple je rekao da se nada kako će se pristup tim uslugama uskoro vratiti. 

Iz Applea su u utorak izvijestili o prvom padu prodaje iPhonea i o prvom padu prihoda u zadnjih trinaest godina. U Kini, koja je njihovo najvažnije tržište poslije Amerike, se također bilježi veliki pad prodaje. Cijene dionica tvrtke su pale čak 10 posto ovoga tjedna.

Posjeti Express