Ekonomix
328 prikaza

Milijarder zbog straha rasprodao sve svoje dionice u Appleu

Apple
REUTERS
Na prodaji je zaradio oko dvije milijarde dolara, a u jednom trenutku prošle godine u svom je vlasništvu imao nevjerojatnih 53 milijuna dionica Applea

Investitor Carl Icahn prodao je svoj udio u Appleu uslijed zabrinutosti za poslovne izglede tehnološkog giganta u Kini. Kao razlog prodaje navodi rizik od kineskog utjecaja na vrijednost dionica.   

Prodajom svog udjela zaradio je oko dvije milijarde dolara. U jednom trenutku prošle godine, u njegovom vlasništvu je bilo 53 milijuna dionica, u vrijednosti od 6,5 milijardi dolara. Nazivaju ga i živućom legendom Wall Streeta, a njegovo poslovno carstvo se procjenjuje na više od 21 milijardu dolara. 

"Mi više ne posjedujemo dionice Applea. Direktor Applea Tim Cook napravio je sjajan posao. Jutros sam ga pozvao i rekao da mi je bilo malo žao jer je to jedna sjajna kompanija”, rekao je Icah u televizijskom intervjuu. 

Kao razloge za prodaju navodi i usporavanje gospodarske aktivnosti u Kini i brigu oko uplitanja tamošnjih vlasti u biznis.   

U ožujku je Kina donijela zakon koji je zahtijeva da sav sadržaj prikazan u Kini mora biti pohranjen na tamošnjim serverima. Kao rezultat toga Appleove iBooks i iTunes usluge za gledanje filmova ugašene su u toj zemlji. Apple je rekao da se nada kako će se pristup tim uslugama uskoro vratiti. 

Iz Applea su u utorak izvijestili o prvom padu prodaje iPhonea i o prvom padu prihoda u zadnjih trinaest godina. U Kini, koja je njihovo najvažnije tržište poslije Amerike, se također bilježi veliki pad prodaje. Cijene dionica tvrtke su pale čak 10 posto ovoga tjedna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.