Ovo je zemlja u kojoj se najmanje radi, evo i koliko

Zeljko Mrsic (PIXSELL)
Za iskorištavanje maksimuma od neradnih dana potrebno je malo planiranja za "spajanje"
Vidi originalni članak

Ne radiš, a plaćen si - postoji li što bolje od državnih praznika za koje nam je najmilije spojiti ih s vikendom te se zaputiti nekamo ili pak naprosto uživati u odmoru?

Država s dva državna praznika na mjesec

Ne vole ih samo Hrvati, a i naša je država daleko od toga da bi bila na vrhu ljestve zemalja s najviše državnih praznika. 
Naime, na prvom mjestu liste nalazi se Šri Lanka s čak 25 neradnih dana - tamo se izvanredno odmara čak dva puta na mjesec!

SVJETSKI PODACI U ovim zemljama ćete najlakše dobiti posao

Slijedi Indija s 21 dana državnih praznika, Kolumbija i Filipini s 18, Kina i Hong Kong sa 17, Tajland, Turska i Pakistan sa 16 te Japan, Argentina i Švedska s 15 državnih praznika svake godine.

Pogledajte kakva je situacija u Europi

Svaki javni praznik, odnosno državni praznik, određen je zakonom države. 

Jedini izuzetak predstavlja Velika Britanija u kojoj ne postoje neradni plaćeni dani, čak ni kada su u pitanju državni praznici, ali im je to nadoknađeno na drugi način. Britanci godišnje imaju 28 dana odmora.

Treba imati u vidu da broj neradnih dana varira u zavisnosti od toga na koji dan pada praznik, da li je u pitanju vikend ili radni dan. 

Kako u Hrvatskoj najbolje isplanirati "neradnu" 2018.

Uskrs pada u nedjelju 1. travnja i slijedi neradni Uskrsni ponedjeljak - što ne ostavlja mogućnosti za spajanje neradnih dana.

Ipak, prva prilika za dobivanje više neradnih dana udruženih s kojim danom godišnjeg pruža se u svibnju, jer Praznik rada pada u utorak, pa ako uzmete dan godišnjeg u ponedjeljak spojili ste dane s vikendom.

Tijelovo pada u četvrtak 31. svibnja, pa uzimanjem dana godišnjeg u petak također možete dobiti 4 slobodna dana u komadu.

Sljedeći praznik, Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, pada u nedjelju, pa od njega nema puno koristi.

Velika Gospa 15. kolovoza pada u srijedu, pa se uzimanje dva dana godišnjeg prije ili poslije lako spaja s vikendom. 

A na jesen počinju pak nove kalkulacije - od Dana nezavisnosti 8. listopada koji pada u ponedjeljak do Svih svetih 1.11. u četvrtak.
 

Posjeti Express