S. Arabija duguje Bin Ladenovima stotine milijuna dolara

REUTERS
Saudi Binladin Group jedna je od najvećih građevinskih firmi na svijetu s decima tisuća zaposlenih diljem Afrike i Azije
Vidi originalni članak

Saudijska Arabija dužna je Bin Ladenovoj obitelji oko 270 milijuna dolara za radove na Velikoj džamiji u Mekki, piše Reuters. Saudi Binladin Group najveća je građevinska kompanija u arapskom svijetu, a najveći njihovi poslodavci su vlade, posebice kraljevine Saudijske Arabije.

Međutim, zbog strmoglavog pada cijena nafte saudijske vlasti prisiljene su na brojne rezove u potrošnji, a prve na udaru našle su se građevinske firme. Binladin Group našla se u problemima nakon prošlogodišnje nesreće u Mekki kada je kran pao na hodočasnike i usmrtio 107 osoba. Saudijske vlasti odlučile su kazniti građevinsku kompaniju tako što su im na nekoliko mjeseci zabranili javljanje na državne natječaje. Istraga je još uvijek u tijeku, a pretpostavlja se da će se suditi inžinjerima građevinske kompanije i najmanje dvojici javnih dužnosnika zbog upletenosti u nesreću.

Binladin Group sada ima sve više problema s plaćanje dugova, a prema nekim procjenima dužni su oko 30 milijardi dolara

Usprkos povezanosti s jednim od organizatora napada na New York 2001. godine, Osamom Bin Ladenom, Binladin Group nastavila je uspješno graditi neke od najosjetljivijih građevina u Saudijskoj Arabiji. Prema informacijama iz pouzdanih izvora, Saudijska Arabija odobrila je isplatu oko 270 milijuna dolara Binladin Group za radove na Velikoj džamiji u Mekki do prosinca prošle godine, ali još uvijek taj novac nije isplaćen.

Binladin Group zatražila je i isplatu oko 300 milijuna dolara za radove u razdoblju od siječnja do travnja ove godine, ali saudijske vlasti još uvijek nisu odobrile tu isplatu.

Zbog svega toga, Binladin Group pregovara o produljenju roka otplate drugih pozajmica. Analitičari upoznati s poslovanjem banaka i građevinskih firmi kažu da će kreditori odobriti produljenje roka zato što znaju kolika je važnost Velike džamije saudijskim vlastima koje će zbog toga zasigurno isplatiti sva dugovanja.

Posjeti Express