Ekonomix
895 prikaza

S. Arabija duguje Bin Ladenovima stotine milijuna dolara

Saudijski kralj Salman
REUTERS
Saudi Binladin Group jedna je od najvećih građevinskih firmi na svijetu s decima tisuća zaposlenih diljem Afrike i Azije

Saudijska Arabija dužna je Bin Ladenovoj obitelji oko 270 milijuna dolara za radove na Velikoj džamiji u Mekki, piše Reuters. Saudi Binladin Group najveća je građevinska kompanija u arapskom svijetu, a najveći njihovi poslodavci su vlade, posebice kraljevine Saudijske Arabije.

Međutim, zbog strmoglavog pada cijena nafte saudijske vlasti prisiljene su na brojne rezove u potrošnji, a prve na udaru našle su se građevinske firme. Binladin Group našla se u problemima nakon prošlogodišnje nesreće u Mekki kada je kran pao na hodočasnike i usmrtio 107 osoba. Saudijske vlasti odlučile su kazniti građevinsku kompaniju tako što su im na nekoliko mjeseci zabranili javljanje na državne natječaje. Istraga je još uvijek u tijeku, a pretpostavlja se da će se suditi inžinjerima građevinske kompanije i najmanje dvojici javnih dužnosnika zbog upletenosti u nesreću.

Binladin Group sada ima sve više problema s plaćanje dugova, a prema nekim procjenima dužni su oko 30 milijardi dolara

Usprkos povezanosti s jednim od organizatora napada na New York 2001. godine, Osamom Bin Ladenom, Binladin Group nastavila je uspješno graditi neke od najosjetljivijih građevina u Saudijskoj Arabiji. Prema informacijama iz pouzdanih izvora, Saudijska Arabija odobrila je isplatu oko 270 milijuna dolara Binladin Group za radove na Velikoj džamiji u Mekki do prosinca prošle godine, ali još uvijek taj novac nije isplaćen.

Binladin Group zatražila je i isplatu oko 300 milijuna dolara za radove u razdoblju od siječnja do travnja ove godine, ali saudijske vlasti još uvijek nisu odobrile tu isplatu.

Zbog svega toga, Binladin Group pregovara o produljenju roka otplate drugih pozajmica. Analitičari upoznati s poslovanjem banaka i građevinskih firmi kažu da će kreditori odobriti produljenje roka zato što znaju kolika je važnost Velike džamije saudijskim vlastima koje će zbog toga zasigurno isplatiti sva dugovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.