Weinstein dužan k'o Grčka - Zbog silovanja ide u bankrot

Reuters/Pixsell
Weinstein Company duguje pola milijarde dolara, nitko je ne želi kupiti otkako su se uključili državni odvjetnici
Vidi originalni članak

Weinstein Company, tvrtka koju su 2005. osnovali producent Harvey Weinstein i njegov brat Bob, praktično više ne može izbjeći proglašavanje bankrota zbog dugova od 520 milijuna dolara. Direktan razlog za to su deseci optužbi glumica na račun pokušaja silovanja, seksualnog maltretiranja i silovanja Harveyja Weinsteina.

Pregovori o prodaji tvrtke traju još od studenog 2017., kratko nakon što je Harvey Weinstein pod pritiskom masovnih optužbi prvo otišao na "neograničeno dug godišnji odmor", da bi potom bio i izbačen iz tvrtke. Njegov brat tada je rekao da je izlaz isključivo ili u prodaji ili u proglašenju bankrota. Usporedo je krenuo cijeli niz odštetnih zahtjeva zlostavljanih glumica, i to u iznosu od najmanje 40 milijuna dolara, a vjerojatno i puno više.

Žrtva nasilja "Tjerao me na oralni seks, a onda skoro ubio na setu"

Unatoč svemu tome zainteresiranih za Weinstein Company i dalje je bilo sasvim dovoljno da se pregovori nastavljaju još nekoliko mjeseci. Na to je utjecalo svakako i to što je Harvey Weinstein, kakav god bio, do sada kao producent pokupio pet Oscara, što je radio skoro sve filmove Quentina Tarantina, a uz to niz drugih filmskih megahitova: "Bande New Yorka", trilogiju "Gospodara prstenova", "Sin City", "Engleski pacijent", "Dobri Will Hunting"...

Poseban problem nije predstavljalo niti kad se doznalo da je Weinstein u tajnosti u izvansudskim nagodbama već platio ogromne novce. Smrtonosni udarac tvrtki zadala je odluka državnog odvjetništva u New Yorku da pravosudno goni i tvrtku i jednog i drugog od braće Weinstein. I to zbog, redom, kršenja građanskih, ljudskih i prava radnika. Optužili su ih za izrabljivanje i zlostavljanje ljudi koji su radili za njih.

Otkako je prošle godine Harvey Weinstein prokazan kao seksualni zlostavljač i silovatelj, raspala se slika njega kao velikog humanitarca i jednog od temelja američke kinematografije. Danas je jasno da njegov istup iz rujna 2009., kada se javno založio protiv izručenja Romana Polanskog iz Švicarske SAD-u zbog optužbi da je 1977. drogirao i silovao 13-godišnjakinju, ima smisla tumačiti time što se barem dijelom mogao identificirati s Polanskim.

Harvey Weinstein Perverzni filmaš desetljećima je zlostavljao glumice

Do tada, od 1966. do 2016., u govorima povodom primanja Oscara Harveyju Weinsteinu laureati su se zahvalili čak 34 puta, isto koliko i samom Bogu. Jedini koji je uspješniji bio je Steven Spielberg sa 43 zahvale. A onda je prva progovorila Ashley Judd. Prvo ne imenujući ga, da bi uskoro krenula lavina s okrivljavanjem njega imenom i prezimenom. Danas se više niti ne zna točno koliko ga je žena optužilo za maltretiranje, ali već i prije isteka 2017., taj broj premašio je 80.

Posjeti Express