Ekonomix
2495 prikaza

Weinstein dužan k'o Grčka - Zbog silovanja ide u bankrot

Holivudski moćnik Harvey Weinstein
Reuters/Pixsell
Weinstein Company duguje pola milijarde dolara, nitko je ne želi kupiti otkako su se uključili državni odvjetnici

Weinstein Company, tvrtka koju su 2005. osnovali producent Harvey Weinstein i njegov brat Bob, praktično više ne može izbjeći proglašavanje bankrota zbog dugova od 520 milijuna dolara. Direktan razlog za to su deseci optužbi glumica na račun pokušaja silovanja, seksualnog maltretiranja i silovanja Harveyja Weinsteina.

Pregovori o prodaji tvrtke traju još od studenog 2017., kratko nakon što je Harvey Weinstein pod pritiskom masovnih optužbi prvo otišao na "neograničeno dug godišnji odmor", da bi potom bio i izbačen iz tvrtke. Njegov brat tada je rekao da je izlaz isključivo ili u prodaji ili u proglašenju bankrota. Usporedo je krenuo cijeli niz odštetnih zahtjeva zlostavljanih glumica, i to u iznosu od najmanje 40 milijuna dolara, a vjerojatno i puno više.

Uma Thurman Žrtva nasilja Life "Tjerao me na oralni seks, a onda skoro ubio na setu"

Unatoč svemu tome zainteresiranih za Weinstein Company i dalje je bilo sasvim dovoljno da se pregovori nastavljaju još nekoliko mjeseci. Na to je utjecalo svakako i to što je Harvey Weinstein, kakav god bio, do sada kao producent pokupio pet Oscara, što je radio skoro sve filmove Quentina Tarantina, a uz to niz drugih filmskih megahitova: "Bande New Yorka", trilogiju "Gospodara prstenova", "Sin City", "Engleski pacijent", "Dobri Will Hunting"...

Poseban problem nije predstavljalo niti kad se doznalo da je Weinstein u tajnosti u izvansudskim nagodbama već platio ogromne novce. Smrtonosni udarac tvrtki zadala je odluka državnog odvjetništva u New Yorku da pravosudno goni i tvrtku i jednog i drugog od braće Weinstein. I to zbog, redom, kršenja građanskih, ljudskih i prava radnika. Optužili su ih za izrabljivanje i zlostavljanje ljudi koji su radili za njih.

Otkako je prošle godine Harvey Weinstein prokazan kao seksualni zlostavljač i silovatelj, raspala se slika njega kao velikog humanitarca i jednog od temelja američke kinematografije. Danas je jasno da njegov istup iz rujna 2009., kada se javno založio protiv izručenja Romana Polanskog iz Švicarske SAD-u zbog optužbi da je 1977. drogirao i silovao 13-godišnjakinju, ima smisla tumačiti time što se barem dijelom mogao identificirati s Polanskim.

Harvey Weinstein Harvey Weinstein Kultura Perverzni filmaš desetljećima je zlostavljao glumice

Do tada, od 1966. do 2016., u govorima povodom primanja Oscara Harveyju Weinsteinu laureati su se zahvalili čak 34 puta, isto koliko i samom Bogu. Jedini koji je uspješniji bio je Steven Spielberg sa 43 zahvale. A onda je prva progovorila Ashley Judd. Prvo ne imenujući ga, da bi uskoro krenula lavina s okrivljavanjem njega imenom i prezimenom. Danas se više niti ne zna točno koliko ga je žena optužilo za maltretiranje, ali već i prije isteka 2017., taj broj premašio je 80.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.