WinDays 16: Kako privući strane investitore u Hrvatsku?

Microsoft
Na okruglom stolu Hrvatska - raj za investitore, Hrvoje Kapetanović iz Microsofta rekao je kako trebamo strategiju o tome kakve investitore Hrvatska želi privlačiti
Vidi originalni članak

Često se postavlja pitanje što privlači investitore na ulaganje u strane zemlje, a na Business dijelu WinDays 16 konferencije raspravljalo se baš o tome, odnosno kako od Hrvatske učiniti investicijski raj.

Hrvoje Kapetanović iz Microsofta naglasio je važnost izrade nacionalne strategije u smjeru kakve investitore Hrvatska želi, odnosno istaknuo je kako bi se trebalo fokusirati na one investitore koji donose i lokalnoj zajednici dodanu vrijednost. ICT sektor je definitivno jedan od sektora s kojim Hrvatska može biti globalno konkurentna, ali samo ako će se stvoriti obrazovni sustav koji će podržati razvoj cijelog sistema. Uz ICT sektor, turizam je definitivno grana s kojom je Hrvatska već konkurentna na globalnom tržištu, što je potvrdio i Željko Kukurin (Valamar). 
Svi govornici su se složili da Država mora biti partnere investicijama te stvoriti infrastrukturu koja će privući kvalitetne investicije za cjelokupnu zajednicu. 

Kao pozitivne primjere navodi se gradove Ivanec i Jastrebarsko koji su na listi malih gradova s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulagača časopisa Financial Times.

Milorad Batinić iz Ivanca  ističe kako se ovakve stvari ne događaju preko noći, a izuzetno je važno okupiti tim visoko profesionalnih, stručnih i učinkovitih ljudi kako bi se stvorila transparentna i brža administracija. Osim efikasne administracije i upravljanja za privlačenje investitora važno je i jasno definiranje i provođenje ciljeva usredotočenih na gospodarski, ekonomski i razvojni potencijal, ali i unapređenje komunalne infrastrukture čime se povećava i kvaliteta života.

Grad Jastrebarsko privukao je 25 kompanija koje zapošljavaju preko 850 zaposlenika.

"Kako bi se to ostvarila takva investicija, uloženo je preko 25 milijuna kuna u izgradnju infrastrukture. Grad nudi subvencioniranje kredita od 20 milijuna kuna, a u tijeku su i investicije vrijedne čak 100 milijuna kuna", rekao je Zvonimir Novosel iz Jastrebarskog te dodao da je za privlačenje investitora važno imati partnerski odnos s njima i imati nepoljuljano povjerenje, a važna je i primjena novih tehnologija kojima se olakšavaju i ubrzavaju određeni administrativni procesi kao i dostupnost 24/7.

Posjeti Express