Ekonomix
337 prikaza

WinDays 16: Kako privući strane investitore u Hrvatsku?

WinDays 16
Microsoft
Na okruglom stolu Hrvatska - raj za investitore, Hrvoje Kapetanović iz Microsofta rekao je kako trebamo strategiju o tome kakve investitore Hrvatska želi privlačiti

Često se postavlja pitanje što privlači investitore na ulaganje u strane zemlje, a na Business dijelu WinDays 16 konferencije raspravljalo se baš o tome, odnosno kako od Hrvatske učiniti investicijski raj.

Hrvoje Kapetanović iz Microsofta naglasio je važnost izrade nacionalne strategije u smjeru kakve investitore Hrvatska želi, odnosno istaknuo je kako bi se trebalo fokusirati na one investitore koji donose i lokalnoj zajednici dodanu vrijednost. ICT sektor je definitivno jedan od sektora s kojim Hrvatska može biti globalno konkurentna, ali samo ako će se stvoriti obrazovni sustav koji će podržati razvoj cijelog sistema. Uz ICT sektor, turizam je definitivno grana s kojom je Hrvatska već konkurentna na globalnom tržištu, što je potvrdio i Željko Kukurin (Valamar). 
Svi govornici su se složili da Država mora biti partnere investicijama te stvoriti infrastrukturu koja će privući kvalitetne investicije za cjelokupnu zajednicu. 

WinDays 16 | Author: Microsoft Microsoft

Kao pozitivne primjere navodi se gradove Ivanec i Jastrebarsko koji su na listi malih gradova s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulagača časopisa Financial Times.

Milorad Batinić iz Ivanca  ističe kako se ovakve stvari ne događaju preko noći, a izuzetno je važno okupiti tim visoko profesionalnih, stručnih i učinkovitih ljudi kako bi se stvorila transparentna i brža administracija. Osim efikasne administracije i upravljanja za privlačenje investitora važno je i jasno definiranje i provođenje ciljeva usredotočenih na gospodarski, ekonomski i razvojni potencijal, ali i unapređenje komunalne infrastrukture čime se povećava i kvaliteta života.

Grad Jastrebarsko privukao je 25 kompanija koje zapošljavaju preko 850 zaposlenika.

"Kako bi se to ostvarila takva investicija, uloženo je preko 25 milijuna kuna u izgradnju infrastrukture. Grad nudi subvencioniranje kredita od 20 milijuna kuna, a u tijeku su i investicije vrijedne čak 100 milijuna kuna", rekao je Zvonimir Novosel iz Jastrebarskog te dodao da je za privlačenje investitora važno imati partnerski odnos s njima i imati nepoljuljano povjerenje, a važna je i primjena novih tehnologija kojima se olakšavaju i ubrzavaju određeni administrativni procesi kao i dostupnost 24/7.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.