Što je važno znati želimo li zatražiti online mikrokredit?

Shutterstock
Vidi originalni članak

Nevjerojatno je što sve danas možemo učiniti putem pametnog telefona i interneta! Doslovno možemo naručiti sve i svašta - pa i nekoliko tisuća kuna. Online posudba novca tako sve više postaje svakodnevica modernog čovjeka. Pitamo se: kako stojimo s ponudom mikrokredita u Hrvatskoj i koji su osnovni uvjeti da bismo je ostvarili?

Poslovanje online zajmovima (pozajmicama, mikrokreditima, payday loans) nije neki novi pomodni hit. U razvijenim zemljama, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Austrije i SAD-a, pojačan rast zanimanja za online mikrokredite osjeti se posljednjih 10-ak godina. Koji su glavni preduvjeti koji su omogućili da korisnici prepoznaju online mikrokredite kao kvalitetnu ponudu kad do novca žele doći brzo, bez puno papirologije i kompliciranja?  

Online mikrokredit – vrsta brzog kredita manjeg iznosa

Građani razvijenih zemalja, poput Velike Britanije, na pravi način doživljavaju mikrokredite. Online mikrokredit je vrsta brzog kredita manjeg iznosa i kraćeg trajanja koji se može dobiti putem interneta, i to u vrlo kratkom roku (čak i od jednog dana). Obično se koristi u hitnim situacijama kada nemamo dovoljno vremena za čekanje na dobivanje bankovnog odobrenja ili ako iz nekog drugog razloga nismo u mogućnosti čekati.

U cijelosti se sve odvija online – od slanja zahtjeva do trenutaka kad ugledamo iznos na našem bankovnom računu. Kontakt koji se ostvaruje s nekim od službenika tvrtki koje nude mikrokredite je putem e-maila ili putem telefona.

Prednost mikrokredita – diskrecija

Jedna od prednosti online mikrokredita je i diskrecija – ne moramo roditelju, prijatelju, rođaku ili kolegi objašnjavati kako se dogodilo da nemamo za plaćanje režija. Svakome se može dogoditi da mu iznenada treba novčana pomoć, no nije svatko okružen ljudima spremnima posuditi nekoliko tisuća kuna, i to u roku jednog dana. Diskrecija online zajmova je i u tome što nam za ostvarivanje online mikrokredita nije potreban jamac, kao niti neki drugi oblik garancije.   

Brzina ostvarivanja mikrokredita

Važna privlačnost online mikrokredita je svakako i brzina ostvarivanja zajma. Kad se ističe da je novac moguće dobiti i 15 minuta po odobrenju zahtjeva, nema tu puno mjesta čuđenju. Naravno da je moguće ako je sve odobreno, tada je samo pitanje u kojoj banci imamo otvoren račun kako bismo ugledali traženi novčani iznos. No, brzina se vidi u cijelom procesu – od trenutka našeg podnošenja zahtjeva do same realizacije.

Obrasci su vrlo jednostavni i nije potrebno puno dokumentacije, svaka internetska stranica točno će nam istaknuti što nam sve treba za ostvarivanje kredita. Dapače, razlikuje se šaljemo li zahtjev po prvi put ili smo već registrirani korisnik.

Precizan izračun troškova

Kvalitetna ponuda mikrokredita ne postoji bez filtera za izračun troškova. U tzv. filter za izračun troškova, kojeg vidimo već na naslovnoj internetskoj stranici, upisujemo: iznos, vrijeme pozajmice i broj rata koji želimo i on nam odmah izračuna troškove s obzirom na naš zahtjev. Tako precizno znamo koliko novca posuđujemo, na koje razdoblje i koji iznos vraćamo, te je na nama, kao korisnicima, procjena odgovaraju li nam prikazani uvjeti.

Da bismo ostvarili online zajam, važno je da smo punoljetni te da imamo redovita mjesečna primanja (plaću, honorar, mirovinu, stipendiju i sl.).

EU potiče poslovanje online mikrokredita

Posljednja, ali nimalo nevažna prednost online mikrokredita je njihovo poslovanje u skladu sa zakonskim okvirima. Naime, EU potiče poslovanje online mikrokredita i daje zakonodavni okvir, kao i preporuku za prihvaćanje i usklađivanje s primjenjivim propisima država članica.

Novi mediji i tehnologije pred nas stavljaju razne nove izazove te svakodnevno otkrivamo njihove velike prednosti, kao i nedostatke. No, mogućnost da bez napuštanja svog doma ili radnog mjesta, putem svog pametnog telefona, možemo doći do nekoliko tisuća kuna koje nam trebaju „danas“, svakako bismo stavili u kategoriju prednosti novog, digitalnog doba.

Posjeti Express