Bio je silovan, a zatim ga je žena opsesivno uhodila. Sve je preživio i poslao poruku...

Od nje je primio 41.071 e-mail, 350 sati govorne pošte, 744 tweeta, 46 Facebook poruka i 106 stranica pisama. Prijavio ju je policiji i suočio se s nevjericom: Kako je moguće da žena zlostavlja muškarca?
Vidi originalni članak

Richard Gadd (35), škotski autor, stand up komičar i glumac, u nedjelju je kući odnio nekoliko Emmyja. Autor Netflixove hit serije Mali irvas (Baby Reindeer), koju je napisao prema vlastitom potresnom iskustvu kao žrtva stalkanja,  u jednom od svojih govora na pozornici poslao je poruku ohrabrenja i nade za svakoga tko prolazi kroz životne nedaće. 

- Gledajte, prije 10 godina bio sam na dnu i nisam mislio da ću ikada srediti svoj život. Nisam mislio da ću se moći pomiriti s onim što se dogodilo i ponovno stati na noge. A sad sam tu, nešto više od desetljeća kasnije, uzimam jednu od najvećih televizijskih nagrada - rekao je Gadd.

- Ne želim zvučati arogantno, nego želim poslati poruku ohrabrenja za svakoga tko trenutno prolazi kroz teško razdoblje i poručiti im da ustraju. Ne znam puno o životu, ne znam zašto smo ovdje. Ali znam da ništa ne traje zauvijek, uvijek bude bolje - rekao je Gadd u suzama.

Njegova životna priča zaista je puna nevjerojatnih nesreća i teških situacija, koje ni najmaštovitija fikcija ne bi mogla osmisliti.

Gadd je u mladosti bio žrtva silovanja, napastovao ga je stariji muškarac. O tome je dosta hrabro govorio u svom stand up showu, koji ga je proslavio. Druga stvar koja je iz korijena izmijenila Gaddov život bilo je zlostavljanje koje je doživio od žene koja ga je uhodila, što je bio i temelj za drugi Gaddov stand up show, iz kojeg se razvio scenarij za seriju 'Baby Reindeer'. U seriji Gadd i tumači glavnu ulogu, praktički samog sebe, iako su imena likova izmijenjena, kao i neki drugi detalji. Lik kojeg 'glumi' Gadd tako se zove Donny.

- Sve u seriji je emocionalno istinito: Bio sam ozbiljno uhođen i teško zlostavljan. Ali htjeli smo da priča egzistira u sferi umjetnosti, kao i da zaštitimo ljude na kojima se temelji - rekao je Gadd u intervjuu za Guardian nakon što je serija postala hit.

Te 2015. godine žena, koju su u seriji nazvali Martha, počela je uhoditi Gadda. Nešto starija od njega u seriji, ali bila je dva desetljeća starija u stvarnom životu. Martha je jeziva prisutnost od samog početka serije. Donny radi u baru i ne može je spriječiti da satima sjedi nasuprot njega, pije jednu dijetalnu Coca Colu i obasipa ga pažljivo biranim komplimentima. Uspijeva se domoći njegove adrese e-pošte i šalje mu poruke stotine puta dnevno. Kad sazna da je on komičar, dolazi na njegove nastupe, ustaje i svima u publici govori da mu je djevojka. Martha fantazira o mnogočemu. Kaže da je odvjetnica, dok je zapravo uhodila svog šefa odvjetnika. Govori svašta, ali najustrajnije je u tome da voli Donnyja i on voli nju. Kad sazna gdje živi, ​​nadzire mu kuću i maltretira njegovu bivšu djevojku

- Ljudi se boje priznati da je jedna od većih pogrešaka koje činimo to što ugađamo drugima. Ostajete u laži jer je tako lakše zaobići napetu situaciju - kaže Gadd, koji je sebi predbacivao što je, u stvarnom životu, 'Marthu' odveo na čaj.

Godinu dana kasnije, situacija se pogoršala. Martha ga je natjerala da se iseli kako bi se nekako skrio od nje. On je krio od svoje obitelji što se zbiva, kao što je krio silovanje i vlastitu seksualnu orijentaciju - Gadd je biseksualac.

Nastavila ga je progoniti na njegovim stand up gažama. Razorila je njegovu vezu s transrodnom ženom. Nazivala je njegove roditelje. I sve to opsesivno, iz dana u dan.

Uhodila ga je četiri godine, nazivajući ga "Mali irvas". Tijekom tog vremena, Gadd je od nje primio 41.071 e-mail, 350 sati govorne pošte, 744 tweeta, 46 Facebook poruka i 106 stranica pisama. Prijavio ju je policiji i suočio se s nevjericom: Kako je moguće da žena zlostavlja muškarca?

Ipak, unatoč brojnim poteškoćama, Gadd se u stvarnom životu izvukao iz 'Marthinog' opsesivnog stiska.

- Stvar je riješena - rekao je za The Times.

- Imao sam pomiješane osjećaje u vezi s tim - nisam želio baciti u zatvor nekoga tko je bio toliko psihički bolestan - dodao je. Na kraju je policiji dokazao da je uznemiravan tako što je snimio sve njezine poruke kada je prijetila njemu ili ljudima oko njega.

Sve to Gadd je kasnije opet proživljavao na pozornici, u showu koji je osmislio, i pred kamerama u seriji. Kaže da je, unatoč teškim trenucima, sve to vrijedilo napraviti jer mu je donijelo katarzu. 

- Da, neke od scena koje smo ponovno odigrali na setu bile su stvarno teške – to sam vidio i na licima ekipe na setu – ali svi smo znali da guramo nešto važno. Nadam se da serija ima određeni stupanj većeg dobra i da je bila vrijedna određenog stupnja samožrtvovanja - rekao je Gadd za Guardian.

 

 

Posjeti Express