Devet veličanstvenih: Građevine koje će definirati izgled gradova u 2016.

Vincent Tallebaut
Evo kojih je devet najiščekivanijih građevina ove godine i kako će izgledati
Vidi originalni članak

Čak i oni koji inače ne prate svijet aritekture i dizajna, neće ostati imuni na pogled na ovih devet veličanstvenih novih građevina koje iščekujemo ove godine.

Zayed nacionalni muzej

Ova godina pamtiti će se po mnogo čemu u Abu Dhabiju, pa tako i otvaranju muzeja posvećenog povijesti i kulturi Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je dizajniran u obliku ptičjih krila.

Louvre u Abu Dhabiju

Još jedna od znamenitosti glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će i dugoočekivani Louvre, čiji je vrhunac krov pokriven čeličnim rešetkama pomoću kojih je stvorena iluzija "kiše svjetlosti".

Transportacijsko središte Svjetskog trgovačkog centra

Nakon 12 godina, unatoč velikim financijskim troškovima i brojnim odgodama, ove bi godine New York mogao doživjeti otvaranje ovog dragulja koji je dizajniran kao ptica koja napušta dječje ruke. Po noći bi svjetleća zgrada trebala osvjetljivati cijelo susjedstvo.

Tao Zhu Yin Yuan toranj

Kad je prvi put predstavljen dizajn ovog cvjetnog tornja, 2010. godine, mnogi su ostali bez daha. Toranj u zaokretu trebao bi imati najekološkiju strukturu na svijetu, a u njemu će se nalaziti i nekoliko vrtova i šuma, sve će se reciklirati, te će se otpad i iskorištena voda ponovno potrebljavati, dok će grijanje raditi na solarnu energiju, piše CNN.

Umjetnički centar OMA u Taipeiju

Eksperimentalni dizajn ovog centra na Tajvanu djeluje kao kosturski okvir koji pridržava veliko tijelo.

Muzej za umjetnost Latinske Amerike

Florida napokon odaje počast Latinoamerikancima tako što će dobiti veliki novi muzej koji se sastoji od više preklapajućih terasa pomoću kojih će se "izgubiti" granica između vanjskog i unutrašnjeg dijela muzeja, te potaknuti prolaznici da zavire unutra.

Proširenje za Tate Modern

Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja suvremene umjetnosti, londonski Tate Modern, nadogradit će se dijelom koji djeluje možda previše moderno u usporedbi s originalnom građevinom (izgrađenom 1950-ih godina), no koristit će se jednaka paleta cigli, koje bi se trebale savršeno uklopiti u postojeću strukturu.

Nacionalni muzej Afričko-američke povijesti i kulture

U Washingtonu se otvara muzej koji će izvana biti pokriven zamršenom brončanom mrežom, u znak sjećanja na predmete od željeza koje su izrađivali oslobođeni robovi na jugu SAD-a, nakon oslobođenja.

Ping An financijski centar

Kad u kineskom gradu Šenzenu ovaj centar na 100 katova (600 metara visine) otvori svoja vrata, bit će to najviša građevina u gradu, te četvrta najviša na svijetu. Zanimljivo je da je zgrada već dobila certifikat za zelenu arhitekturu. 

Posjeti Express