Stiglo je najrokerskije izdanje TBF-a kakvo pamtimo iz prošlosti

Nel Pavletić (PIXSELL)
o novim pjesama mišljenja mogu ostati podijeljena, pogotovo kad se pomiješaju s prejakim klasicima ali jedno je neupitno. “Danas sutra“ je bolji album nego neumjereno hvaljeni ‘Pistaccio Metallic’
Vidi originalni članak

Prošlog ljeta TBF je objavio singlove “Neću ti ništa“ i “Banane“ koji su trebali pripremiti teren za izlazak šestog studijskog albuma “Danas sutra“. 

Nakon ultimativnoga šopingcentričnog hita “Mater“ i općenarodnog “Veseljka“ bilo je sasvim realno očekivati da će se brojčanik na YouTubeu zavrtjeti poput brzinomjera u šampionskom bolidu Lewisa Hamiltona.

Međutim, jureći bolid je u tom krugu naglo izgubio brzinu. Crnohumorna “Neću ti ništa“ bila je pretvrda za bezbrižni ljetni hit, dok je od “Banane“ ostala samo kora sparušena na suncu.

Odbacili su je dugogodišnji sljedbenici koji su ritmove i stavove TBF-a odavno ugradili u vlastiti identitet, a nenadmašnog tekstopisca Sašu Antića promovirali u alternativnoga generacijskoga glasnogovornika.

Neumjereno hvaljen i masovno prihvaćen “Pistaccio Metallic“ nije bio album prema njihovu ukusu.

Njima je “Mater“ zvučala kao rasprodaja nekadašnjih ideala, “Veseljko“ im je opasno išao na živce, a svojih pet minuta dočekali su tek u antologijskoj trip-hop reportaži sa splitskih ulica “Grad spava“. 

Kad su tri godine poslije čuli “Banane“, pokrenuli su pravu lavinu negativnih komentara na YouTubeu. 

Najdojmljiviji je bio “ča je ovo svitu došlo, ni više force u našemu TBF-u“ jer je zvučao kao da ga je odozgo poslao Miljenko Smoje.

Drugi je dao vrlo konkretan prijedlog za prevladavanje autorske krize “nemojte izdat ovo, spalite originale i nanovo, može i neko teško eksperimentiranje samo ne ovo“.

Nezadovoljstvo starih fanova možda je još jedanput mogla nadglasati višestruko brojnija i uvijek egzaltirana pop-publika, ali nju su prošlog ljeta zanimali Dječaci i S.A.R.S. pa je Izdavačka kuća Dallas obustavila je promociju slabo zapaženih najavnih singlova.

“Banane“ su ispale iz svih kombinacija, izlazak novog albuma je odgođen, a TBF-ov bolid poslan je na remont. Još prije su mu morali promijeniti svirački motor pošto je ponajbolji hrvatski bubnjar Janko Novoselić napustio bend i otišao svojim putem. 

Zamijenio ga je mlađi splitski bubnjar Nikola Vidović koji se prilično dobro uklopio u stilski zaokret izveden na albumu “Danas sutra“.

Dok je na prethodnim albumima glazba bila rezultat dugotrajnog zajedničkog kemijanja u studiju, s 11 novih pjesama nametnuo se gitarist Nikša Mandalinić kao trenutačno jedini kompozitor u bendu.

Preraspodjela autorskih uloga donijela je najrokerskije izdanje TBF-a.

Opušten mediteranski hip-hop koji je trajno obilježio njihove rane radove i downtempo funk s prošle ploče zadržali su se samo u “Neću ti ništa“ i na aktualnom singlu “Sa mog prozora“. 

Ostatak novog materijala Nikša je raširio od mračno intoniranog indie-rocka u uvodnoj “Danas sutra“ do živahnog country rocka “Tremor“ i sasvim neočekivanih poigravanja sa stereotipima kršćanskog rocka u pjesmama “Krist“ i “Vatra“.

U idealnom raspletu blago provokativni “Krist“ mogao bi se izdvojiti kao najveći hit s albuma “Danas sutra“, ali zasad je potpuno neizvjesno koliko će konzervativniji i oprezniji glazbeni urednici podržati pjesmu u kojoj je splitsko ukazanje Sina Božjeg obavijeno gustim i u nas još zabranjenim dimom THC-a.

Ako napušeni “Krist“ ne prođe na radiju i televiziji TBF će možda krenuti na turneju bez željno očekivana novoga velikog hita, što bi se nepovoljno odrazilo na visinu njegovih koncertnih honorara, ali bi itekako pomoglo ponovnom okupljanju fanova koje su rastjerali “Veseljko“ i “Dalmatino“. 

Oni će odmah skužiti kako je zarazni refren u pjesmi “Pismo“ Saša zapravo prekopirao iz svoje 3-4 godine stare suradnje sa slovenskim reggae soundsystemom Roots In Session, ali to im neće smetati da mu čestitaju na najkonkretnijem društvenom angažmanu u ovom desetljeću. 

U Sašinu “Pismu“ će se lako prepoznati svaki obespravljeni hrvatski radnik, a TBF će svima pokazati kako borba još nije završena. 

Jednaku težinu nosi i antimilitaristička pjesma “Ima bit“ s intrigantnom porukom u refrenu “sva srića da su nas razoružali i za tim ne žalim“. 

O nekim novim pjesama mišljenja mogu ostati podijeljena, pogotovo kad se u koncertnom repertoaru pomiješaju s prejakim klasicima “Malo san maka“, “Heroyix“, “Bog i Zemljani“ i “Smak svita“, ali jedno je neupitno. 

“Danas sutra“ je bolji album nego “Pistaccio Metallic“.

Posjeti Express