Umro najslavniji svjetski klaun

Horst Ossinger/DPA/PIXSELL
Još u doba Hladnog rata obožavali su ga i Amerikanci
Vidi originalni članak

Dok se gomila kojekakvih tipova diljem Zapada glupira maskiranjem u zle klaunove, ispod radara je prošla vijest da je umro najslavniji klaun na svijetu. DPA je javila da je u Rostovu na Donu umro Oleg Konstantinovič Popov, jedan od posljednjih velikih cirkuskih umjetnika, koji je od početka 90-ih do prošle godine živio u Njemačkoj. Umro je naprosto tako što je zaspao ispred televizora tijekom turneje u milijunskom gradu na na jugu Rusije.

Rodio se 1930., u dobi od 19 već je diplomirao žongliranje, hod po žici i akrobatiku na Moskovskom državnom fakultetu za cirkuske i varijetetske umjetnosti, s Moskovskim cirkusom obišao je kompletan Zapad. Nastupao je čak i u SAD-u, a 1957. američke televizije čak su prenosile snimku njegovog nastupa u Moskvi, te su ga sovjetske vlasti, zbog tolike svjetske popularnosti, još 50-ih, angažirale kao svog ambasadora dobre volje. U SSSR-u je imao status vodećeg narodnog umjetnika.

Odmah nakon raspada SSSR-a, Popov je b i radio u različitim cirkusima. 1991. oženio se 32 godine mlađom njemačkom cirkuskom superzvijezdom Gabrielom Lehmann. Prije četiri godine je u intervjuu tijekom turneje po Nizozemskoj izjavio: "Posao klauna je vrlo zanimljiv, jer je riječ o umjetničkoj profesiji, a umjetnost je jedno more bez kraja. Ja sam vrlo sretan čovjek. Kada bih morao još jednom sve ispočetka, opet bih izabrao postati klaun."

Posjeti Express